Avantajele costumelor la comandă
Începând cu Omul din Neanderthal, fiinţele omeneşti au căutat metode prin care nu doar să-şi ascundă goliciunea şi să-şi încălzească corpul, ci şi să se diferenţieze de ceilalţi prin îmbrăcămintea purtată, indiferent cât era ea de rudimentară.
Astfel, liderii triburilor purtau elemente care să-i scoată în evidenţă faţă de restul grupului pentru a fi recunoscuţi ca atare. De-a lungul timpului, modul de a ne diferenţia de ceilalţi prin îmbrăcămintea purtată a evoluat constant, în funcţie de evoluţia tehnologică a vremurilor, făcându-se astfel diferenţa între nobilime şi plebe, regi şi servitori, oameni cu statut social ridicat şi oameni de rând.
Odată cu Renaşterea, hainele au început să nu mai fie folosite doar pentru a proteja şi ascunde corpul, ci şi pentru a scoate în evidenţă formele lui. Astfel, în Franţa secolului al XVII-lea, bărbaţii au început să poarte costumul din trei piese: haina, vesta şi pantalonii. Lucrurile au început să se simplifice în crearea hainelor odată cu revoluţia industrială ce a dus şi la apariţia maşinii de cusut.
În preajma secolului XX a apărut sistemul de mărimi vestimentare notat cu numere şi cel cu litere de tipul XS, S, M, L, XL ș.a.m.d., precum şi sistemele şi tiparele care se folosesc şi în prezent în croitorie. Dacă toate aceste etape ale evoluţiei omului au dus croitoria la rang de artă şi măiestrie, timpurile moderne au început să transforme croitoria într-o industrie de duzină invadată de produse „Made în China”, la un preţ foarte accesibil, dar cu materiale de o calitate îndoielnică şi cu un efect foarte nociv asupra sănătăţii noastre.