Bibliotecara Angela Rusu, aproape 25 de ani printre cărţi şi printre elevi

Din 1990, doamna Angela Rusu a fost bibliotecara Şcolii Gimnaziale ,,Grigore Silaşi” din Beclean. Dacă i-am identificat reperele spaţiale în care şi-a desfăşurat profesiunea, în bibliotecă, nu se poate să nu-l cităm pe scriitorul argentinian Jorge Luis Borges: ,,Eu mi-am imaginat întotdeauna paradisul sub forma unei BIBLIOTECI. Alte persoane consideră că ar fi o grădină, alţii şi-l pot închipui ca un palat, eu l-am imaginat întotdeauna ca o bibliotecă”. Am sacralizat prin acest pasaj un loc în care ne simţim cu toţii bine. Dacă îi mai adăugăm şi emblema CDI, importanţa lui creşte, atât pentru elevi, cât şi pentru noi, dascălii acestei şcolii.
Acolo, în Paradisul lui J. L. Borges, ne aştepta mereu, să-i trecem pragul, doamna Angela Rusu. Timp de 24 de ani ea a fost printre cărţi şi printre elevi. A stat la dispoziţia tuturor, elevi şi cadre didactice. A dăruit cărţi, informaţii şi a dobândit, ca să ne păstrăm în paradigma lui N. Steinhardt, mulţumiri, aprecieri, priviri senine, convingerea de a reveni în biblioteca şcolii.
A îndrăgit elevii cititori şi câteodată schimba percepţia profesorilor de română despre un elev sau altul, arătându-le fişele de lectură ale acestora, doldora de titlurile cărţilor citite.
A pus suflet în toate, a dat o mână de ajutor celor care au organizat alese manifestări cultural-artistice, dincolo de programa şcolară, dincolo de obligaţiile noastre strict didactice.
Ne-a aşteptat mereu cu o cafea caldă, când obosiţi sau tracasaţi, nemulţumiţi de nereuşitele noastre profesionale, adăstam în CDI, ca într-un port cu ape liniştite.
Câteodată se făcea că nu vede, când, câte un coleg mai aprindea o ţigară, înfuriat că lecţia lui nu şi-a atins scopul.
Cunoştea pe mulţi elevi, uneori mai bine ca diriginţii lor, mai ales pe iubitorii de carte. Lua pulsul freamătului limbii şi literaturii române în şcoala noastră, după frecventarea sau nefrecventarea de către elevi a bibliotecii.
Apoi, acolo, în bibliotecă mai era şi ,,lădoiul alb”, xeroxul. Cu toţii aveam nevoie de el. Ea nu refuza pe nimeni. La xerox era ca la moara de apă. Se ,,măcina” întruna şi ,,morăriţa” turna în coş, de toate şi pentru toată lumea. Doar pereţii interiori ai CDI înregistrau ninsorile de mulţumiri pe care le primea ,,morăriţa”, aflată la pupitrul xeroxului. Ne-am obişnuit cu toţii cu starea de permanenţă, de ,,paznic de far”, cum ar fi spus Geo Bogza, a doamnei Angela Rus, acolo în CDI, încât, acum, când ea va preda ştafeta biblioteciişcolii noastre, altei colege, prima noastră reacţie, când vom intra în CDI, va fi una interogativă: ,,-Unde este Angela?”. Apoi, repede ne vom aduce aminte, că ceva s-a schimbat. Va fi încă un moment în care, în gând, îi vom mulţumi pentru serviciile sale.
Mulţumim, doamnă bibliotecară Angela Rusu. Semnează elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnzială ,,Grigore Silaşi” Beclean.

Comentarii

11/08/14 16:46
un soarece de b...

Adevarat si frumos ceea ce spui, Dom' Profesor! Dar sa nu uitam co Doamna Bibliotecara Angela Rus a dovedit, si nu o data, ca poate fi (si a si fost!) o foarte buna Amfitrioana a neuitatelor "Intalniri ale Clubului Saeculum"! Cu mari personalitati: Stefan Borbely, Alexander Baumgarten, Ioan Chirila, Mircea Muthu si altii.
Ii multumesc si eu Doamnei Bibliotecare Angela Rus si-i doresc Succesoarei sa aiba parte de astfel de personalitati in Biblioteca "Scolii Gimnaziale "Grigore Silasi" Beclean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5