Conferinţă de presă

Bilanţul activităţii ISU BN în primul semestru al anului 2009

Ieri, 17.07.2009, la sediul ISU Bistriţa-Năsăud a avut loc o conferinţă de presă în prezenţa mass-mediei, unde reprezentanţii acestei instituţii, mr. Florea Constantin - Împuternicit inspector şef, lt. col. Pop Liviu Marcel - împuternicit prim-adjunct, lt. col. Oncica Georgel - Şef serviciu prevenirea incendiilor şi cpt. Vasile Trifan - Ofiţer cu relaţii publice au făcut un expozeu, documentat, privind activitatea acestei importante instituţii în semestrul I 2009.

Pe lângă raportul prezentat de mr. Florea Constantin şi proiecţiile video efectuate, cei prezenţi au putut constata că ISU BN, faţă de anul 2008, a fost suprasolicitată la intervenţii pentru incendii, salvarea de vieţi omeneşti, arderi necontrolate, asistenţă persoane etc.

Redăm succint câţiva dintre „parametri” atinşi de aceşti oameni deosebiţi, aflaţi permanent în lupta împotriva focului şi a salvării vieţilor şi bunurilor materiale, cifrele relevând, în acest sens, necesitatea, operabilitatea şi importanţa acestei instituţii.

Astfel, în primele 6 luni ale anului 2009, ISU BN a intervenit în 605 situaţii de urgenţă - în medie 3,35 pe zi, dintre care: 198 cazuri de urgenţă asistate de SMURD (32,73%); 113 incendii (18,68%); 185 arderi necontrolate (30,58%), 45 alte situaţii de urgenţă, 7,44%, 20 asistenţă persoane (3,31%) şi 44 acţiuni pentru protecţia comunităţilor (7,28%). De menţionat că, ISU s-a implicat şi a rezolvat şi alte categorii de situaţii de urgenţă: misiuni pirotehnice, alunecări de teren, fenomene meteo periculoase, înlăturarea efectelor inundaţiilor, avarii la unităţi publice, acţiuni pentru protecţia comunităţilor însemnând măsuri de apărare împotriva incendiilor la accidente de circulaţie şi pe timpul desfăşurării de evenimente publice, protecţia mediului, salvări de animale etc. În primele 6 luni ale anului 2009 au avut loc 34 deplasări fără intervenţie, 18 cazuri în care autospecialele au fost întoarse din drum şi 5 alarme false. De asemenea, au acordat asistenţă la persoane prin degajări de persoane în urma exploziilor, prăbuşirii sau accidentelor de muncă şi persoane rămase blocate în apartament, ascensor sau la înălţime.

Comparativ cu anul 2008, numărul intervenţiilor în anul curent a înregistrat o creştere cu 160,78%, respectiv, de la 232 în primele 6 luni ale anului 2008, la 605 în primul semestru al anului 2009, iar SMURD a crescut în intervenţii cu aproximativ 582%. Din totalul de 464 intervenţii, 76 au fost la incendii, 86 arderi necontrolate, 41 alte situaţii de urgenţă, 20 acţiuni pentru asistenţa persoanelor, 43 acţiuni pentru protecţia comunităţilor, precum şi 198 cazuri de urgenţă asistate de SMURD.

Principalele cauze de incendiu au fost: coş de fum defect sau necurăţat - 37, instalaţii electrice defecte sau improvizate - 27, foc deschis - 15, mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate - 12, fumatul fără respectarea normelor - 9, jocul copiilor cu focul - 4, alte cauze - 6.

În perioada ianuarie -iunie 2009 au fost emise 67 avize, 44 autorizaţii şi s-au desfăşurat 466 controale de prevenire, 92 exerciţii de alarmare şi evacuare în situaţii de urgenţă, 12 exerciţii şi aplicaţii cu serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă şi 333 acţiuni de informare preventivă la operatori economici, instituţii şi localităţi.

S-au finalizat şi acţiuni de îndrumare a cercurilor de elevi privind prevenirea deceselor provocate de incendii în rândul copiilor. Au fost efectuate exerciţii de alarmare şi evacuare, cele mai importante fiind în comunele Şieu, Tiha Bârgăului, Monor, Runcu Salvei, Livezile, Matei, Bistriţa-Bârgăului, Chiochiş, Lechinţa, Telciu etc.

Privitor la activităţile desfăşurate de inspectorat în cadrul relaţiilor internaţionale, o colaborare deosebită o au cu pompierii din Germania, Olanda şi Elveţia, iar în urma acestei colaborări ISU a primit 9 autovehicule, utilaje pentru descarcerare, materiale şi echipamente specifice activităţii. Au fost organizate şi operaţiuni de sensibilizare a opiniei publice prin mass-media şi s-au desfăşurat mai multe exerciţii tactice, cel mai amplu fiind din data de 26 mai 2009, exerciţiul tactic trimestrial cu trupe la fondul forestier Ocolul Silvic Telciu, unde au participat 150 de persoane.

Datorită rolului şi importanţei acestei structuri din judeţ, ISU BN merită aprecierile noastre şi sperăm să fie dotat, în continuare, conform programului din Regiunea Nord-Vest cu salvări pentru SMURD şi autovehicule pentru stins incendii cu apă şi spumă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5