Biserica monument istoric din Sângeorzu Nou, redată după 30 de ani cultului
Credincioşii din parohia Sângeorzu Nou, Protopopiatul Beclean se pot închina de acum şi-n biserica veche din lemn, ce dateatză din secolul al XVIII-lea. Locaşul de cult, ce are hramul „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” a fost resfinţit de Preasfinţitul episcop vicar Vasile Someşanul. În cadrul cuvântului de învăţătură Preasfinţia Sa le-a vorbit credinciolilor prezenţi pe marginea Evangheliei de astăzi despre minunea îmulţirii pâinilor, arătând că Mântuitorul Iisus Hristos, prin oferirea de hrană trupească, le-a deschis credincioşilor de atunci înţelegerea spre hrana duhovnicescă, transmite Radio Renaşterea.
Biserica de lemn din Sângeorzu Nou datează din anul 1726. A fost cumpărată de localnici în anul 1901 de la credincioşii din Figa, unde a fost construită iniţial. Din 1977 şi până în 2010 nu s-a mai slujit în acest locaş de cult, slujbele fiind săvârşite într-o biserică evanghelică. Potrivit părintelui paroh Dan Florin Bota, locaşul de cult, care se afla într-o avansată stare de degradare a fost reabilitat în ultima perioadă cu fonduri de la Ministerul Culturii şi Cultelor. Reabilitarea a costat aproape cinci miliarde de lei vechi. Acum autoritatile încearcă acum să integreze biserica într-un circuit turistic, astfel încât tot mai mulţi turişti să o poată admira.
Citiţi şi:
- Rebrişoara se va bucura, duminică, de prezenţa Mitropolitului Andrei
- Elena M. Cîmpan: Elogiu eroilor, elogiu Cultului eroilor
- Biserica din Domnești, resfințită de Mitropolitul Andrei. Crucea Transilvană pentru primarul Horea Petruț, distincţii pentru preoţi: Lucian Blaga-iconom stavrofor, Cristian Marțian-Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni, Nicolae Feier-Ordinul Sfântul Pahomie
- Mitropolitul Dosoftei- 400
- Mitropolitul Andrei a sfinţit la Hălmăsău troiţa celor şase martiri executaţi de regimul comunist
Adaugă comentariu nou