Biserica din Domnești, resfințită de Mitropolitul Andrei. Crucea Transilvană pentru primarul Horea Petruț, distincţii pentru preoţi: Lucian Blaga-iconom stavrofor, Cristian Marțian-Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni, Nicolae Feier-Ordinul Sfântul Pahomie

sursa Radio Renaşterea

Biserica din Domnești, Protopopiatul Bistrița, veche de aproape 120 de ani, a fost resfințită în Duminica a VI-a după Pasti de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Locașul de cult ce poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” datează din 1889 și a fost ridicat de comunitatea evanghelică din Domnești. Acesta a fost cumpărat de parohia ortodoxă, iar în ultimii ani s-au realizat o serie de lucrări de renovare atât interioare, cât și exterioare. De asemenea, în anul 2012, au debutat lucrările de pictură, realizate în tehnica frescă de pictorul bisericesc Simion Seserman. Toate aceste lucrări au fost binecuvântate duminică, 13 mai 2018, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.
După slujba de resfințire, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un numeros sobor de preoții, din care au facut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul de Bistrița, părintele Alexandru Vidican, protopopul de Gherla, părintele Paul Isip și preoți din localitățile învecinate.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre orbirea trupească și cea sufletească.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, l-a ridicat la rangul de iconom stavrofor pe preotul paroh Lucian Blaga. De asemenea, ierarhul a acordat distincția „Crucea Transilvană” primarului comunei Mărișelu, Horea Petruț, comună de care aparține localitatea Domnești. Ierarhul a acordat și „Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni” preotului militar Cristian Marțian, care a ajutat la renovarea locașului de cult, iar preotului Nicolae Feier, fiu al satului, i-a conferit distincția „Ordinul Sfântul Pahomie de la Gledin”. Diplome de aleasă cinstire au primit membrii Consiliului parohial și toți cei care au ajutat la realizarea lucrărilor de renovare.
"În această dimineață am avut bucuria să fiu alături de credincioșii din parohia Domnești, la resfințirea Bisericii cu hramul ,, Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril”
A fost o zi plină de învățătură și credință prin Sfânta Liturghie săvârșită de ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei împreună cu un sobor de preoți. Vreau să îl felicit pe Părintele Lucian Blaga pentru grija, credința și bucuria cu care își întâmpină de fiecare dată credincioșii. În semn de cinstire, astăzi a primit titlul onorific de Iconom Stavrofor. De asemenea multe felicitări și bunului meu prieten și primar al comunei Mărișelu, Horea Petruț care datorită implicării și devotamentului față de comunitate a primit din partea ÎPS Andrei, Crucea Transilvană" a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, prezent la eveniment alături de prefectul Ovidiu Frenţ, vicepreşedintele CJ Ioan Ţintean. .
În parohia Domnești, Protopopiatul Bistrița, exista și o biserică din lemn. Locașul de cult a fost dezafectat în anul 1987, deoarece lemnul din care era construit a fost atacat de o ciupercă. Biserica avea hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și a fost construită în secolul XVIII, fiind transferată din Satu Nou. Din patrimoniul fostei biserici se mai păstrează astăzi doar ușile împărătești. În prezent, în satul Domnești, se slujește în fosta biserică evanghelică, cumpărată de la sași și resfințită în anul 1994 ca biserică ortodoxă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5