Mitropolitul Andrei, la sfinţirea capelei din Domneşti. Preotul Lucian Blaga a primit „Crucea Transilvană”, primarul Horea Petruţ, distins cu Ordinul „Mihai Vodă”

Sâmbătă, în ziua pomenirii Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Domnești, Protopopiatul Bistrița, prilej cu care a liturghisit și a binecuvântat noua Capelă mortuară din localitate.

În biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: „Zeflemiștii din casa lui Iair”.

„Sunt mulți care nu pun preț pe cele religioase, pe cele ale credinței, dar gândindu-ne la Evanghelia citită și la multe altele, noi realizăm că, până la urmă, Dumnezeu are ultimul cuvânt. A înviat-o pe fiica lui Iair și ne poate ajuta și pe noi în toate împrejurările vieții noastre.”

La momentul rânduit din cadrul slujbei, chiriarhul l-a hirotonit întru diacon pe teologul Ionuț Georgiu.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, ierarhul i-a acordat preotului paroh, Lucian Blaga, „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar primarului comunei Mărișelu, Horea Petruț, i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. De asemenea, donatorii și binefăcătorii au primit distincții și diplome de aleasă cinstire.

La finalul slujbei, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a sfințit noua capelă mortuară din localitate, pusă sub ocrotirea Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum. Aceasta a fost construită în perioada 2019-2020 cu sprijinul Consiliului Local al comunei Mărișelu, comună de care aparține localitatea Domnești.

La eveniment au participat numeroși localnici și fii ai satului, precum și oficialități locale și județene, printre care președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Slujba a fost oficiată cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Biserica din localitate, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, datează din anul 1889 și a fost ridicată de comunitatea evanghelică din Domnești. Acesta a fost cumpărată de Parohia Ortodoxă Domnești, iar în ultimii ani s-au realizat o serie de lucrări de renovare atât interioare, cât și exterioare. De asemenea, în anul 2012, au debutat lucrările de pictură, realizate în tehnica frescă de pictorul bisericesc Simion Seserman. Lăcașul de cult a fost resfințit la data de 13 mai 2018, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

 

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Dumitru Cucură

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5