Camelia Tabără: Să vedem bucuria din ochii copiilor. La final de zi, să poată exclama: Am învăţat ceva interesant ! Ghiozdanul nu trebuie să-i sperie pe copii

 

 

Rep.: - Cred că cele mai frumoase amintiri pornesc din clasele primare, cu doamna învăţătoare, cu domnul învăţător. Ce ar trebui să reprezinte pentru un boboc clasa I şcoala? Ce ar trebui să ştie despre şcoală? Ce îl aşteaptă la şcoală?

            Camelia Tabără: - Eu cred că cel mai important lucru este sentimentul de bucurie. Pentru că la şcoală trebuie să fie lucruri interesante, plăcute. În literatura de specialitate se vorbeşte despre starea de bine a copilului. În primul rând, el trebuie să se simtă în siguranţă, cu o stare de confort psihică şi fizică totală, iar dascălul şi şcoala trebuie să-i cultive curiozitatea şi să-i stârnească interesul pentru ceea ce va învăţa. Bucuria şi luminiţa din ochii copiilor, în momentul în care înţeleg sau în momentul în care descoperă un lucru nou, e un lucru care trebuie să fie o permanenţă în sălile de clasă şi atunci copiii, în momentul în care pleacă de şcoală şi sunt întrebaţi ce au făcut să poată exclama: „A fost interesat! A fost foarte frumos sau am învăţat ceva interesant”.

            Rep: - Despre ghiozdan. Trebuie să ne sperie ceea ce se găseşte în el?

            Camelia Tabără: - Eu cred că nu, iar aici lucrurile trebuie să fie foarte echilibrate. Este nevoie de un minim de manuale, dacă învăţătorul le recomandă. Dar sunt foarte multe clase stabile şi atunci unele materiale şi auxiliare rămân la şcoală. A fost o perioadă în care chiar s-a exagerat cu aceste auxiliare şi ghiduri ajutătoare, iar ghiozdanele erau grele. Acum manualele au o anumită greutate tocmai ca să nu-i împovăreze pe copii. Niciun manual nu este un element obligatoriu. Noi, cu toţii, suntem obligaţi să predăm o anumită programă şi pot să vă spun, ca şi profesoară, că, dacă am avut trei clase pe nivel, s-a întâmplat să predau în mod diferit, în funcţie de nivelul clasei şi ce am considerat potrivit sau adaptat la un anumit moment, cu probleme, cu exemple pe care le lucrezi pot fi diferite, nu-i obligatoriu să parcurgi virgulă cu virgulă litera manualului.

           

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5