Care sunt criteriile de luat în calcul atunci când alegi furnizorul de gaze?

Atunci când alegi un furnizor de gaze, prețul este cel care devine factorul decisiv. Dar poate fi o greșeală. Contrar aparențelor, uneori este mai profitabil să plătești mai mult decât să regreți decizia mai târziu.  Prin urmare, care sunt criteriile importante pe care trebuie să le iei în seamă?

Verifică metoda de facturare

Primul lucru căruia ar trebui să îi acorzi atenție atunci când alegi un furnizor de gaze naturale este metoda de facturare. Există două sisteme principale de decontare pe piață:

  • la un preț fix
  • conform prețului indexat, la un preț variabil

Primul garantează destinatarului același preț pe toată perioada de livrare specificată în contract, indiferent de modificările prețurilor pe piața de energie. Într-o astfel de situație, riscul revine vânzătorului. Din punctul de vedere al clientului, este așadar o opțiune mai sigură, deși adesea mai scumpă. A doua opțiune, totuși, ia în considerare fluctuațiile prețului, care se pot traduce în costuri mai mari pentru beneficiarul de gaz.

Cu toate acestea, dacă decizi să alegi un tarif decontat în funcție de prețul indexat, ai mai multă flexibilitate, poți alege oricând o altă ofertă în momentul în care prețul energiei crește semnificativ.

Alegerea unui furnizor de gaze – perioada contractuală

Atunci când se compara pret gaze, perioada de timp pentru care se semnează contractul este, de asemenea, crucială. Trebuie avut în vedere faptul că prețul acestei materii prime se modifică în fiecare sezon. Vara, cererea de combustibil gazos va fi mai mică decât iarna și, prin urmare, și prețul acestuia va fi mai mic. Așa că, dacă semnezi un contract doar pentru lunile de vară, trebuie să ții cont de faptul că atunci când expiră, va trebui să semnezi altul pentru iarnă, iar atunci oferta va fi cel mai probabil mai puțin atractivă. Prin urmare, planificarea pe termen scurt cu siguranță nu funcționează în această situație.

Nu uita de flexibilitatea consumului

Mai există un criteriu care nu trebuie uitat atunci când te confrunți cu alegerea unui furnizor de gaz. Este vorba despre flexibilitatea contractului, pentru că de ea depinde și prețul pe care va trebui să-l plătești. La urma urmei, consumul de combustibil gazos nu este întotdeauna același. Uneori este nevoie să reduci volumul consumului de materii prime și atunci s-ar putea dovedi că vei întâlni o barieră din partea vânzătorului sau, și mai rău, se vor percepe penalități contractuale. 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5