CAS BN nu mai eliberează adeverinţe pentru salariaţi, elevi, pensionari şi alte categorii de asiguraţi

*calitatea de asigurat se va dovedi cu adeverinţe, cupoane de pensie şi alte acte

Casa de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud nu mai eliberează adeverinţe pentru câteva categorii de asiguraţi, şi anume elevi, studenţi, beneficiari de legi speciale, persoane cu handicap, şomeri, beneficiari de ajutor special, pensionari, salariaţi şi coasiguraţii lor. Măsura a fost pusă în practică, începând cu data de 3 aprilie, şi vine ca o necesitate a decongestionării programului funcţionarilor CAS BN, şi aşa puţini, care lucrează la predarea unor documente către ANAF, precizează preşedintele –director general al instituţiei, Vilhelm Szekely. Oricum, demersul vine în sprijinul bistriţenilor, nevoiţi să bată cale lungă pentru a-li dovedi calitatea de asigurat.
Categoriile de persoane menţionate vor face dovada calităţii de asigurat cu actul de identitate/certificat de naştere (copiii până la 18 ani), un document care să ateste calitatea de elev sau student (persoanele între 18-26 ani), documente doveditoare pentru beneficiarii de legi speciale, certificat de încadrare în grad de handicap, carnet/adeverinţă de şomaj, adeverinţă de la primăria de domiciliu (persoanele beneficiare de ajutor minim garantat) sau cuponul de pensie, după caz. Persoanele care au calitatea de salariat, precum şi coasiguraţii acestora, vor putea face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei eliberate de angajator, după un anumit model. Termenul de valabilitate a adeverinţei eliberate de angajatori estre de trei luni de la data emiterii.
Vot trebui să se prezinte la CAS BN pentru a obţine acea adeverinţă persoanele fizice care îşi achită contribuţia de asigurări de sănătate direct la instituţie, dar şi soţul/soţia/părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, cu excepţia situaţiei în care asiguratul este o persoană angajată. Drumul până pe str. Grănicerilor trebuie să îl facă şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate femeile însărcinate sau lăuze care nu realizează venituri impozabile şi persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani.
„Toţi medicii de familie au fost informaţi despre acest lucru, materialul a fost transmis şi la spital. (…) Foarte probabil, din 1 ianuarie 2013, se vor elibera cardurile naţionale de sănătate şi vom scăpa de aceste adeverinţe”, ne-a explicat directorul general al CAS Bistriţa-Năsăud, Vilhelm Szekely. Potrivit acestuia, zilnic, patru angajaţi ai instituţiei eliberau, în medie, 300 de adeverinţe, fapt care le ocupa tot timpul.
În această perioadă, personalul CAS BN este angrenat şi în predarea acelor date cu privire la persoanele fizice care nu şi-au achitat contribuţiile la fondul naţional unic pentru asigurările de sănătate deşi realizau venituri. Este vorba, numai în Bistriţa-Năsăud, de peste 22.000 debitori, iar documentaţia pentru fiecare persoană este voluminoasă, de la deciziile de impunere, hotărâri judecătoreşti pronunţate, actele de executare silită întreprinse etc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5