Ce îţi recomandă DSVSA BN pentru perioada sărbătorilor de iarnă! Cum poţi sesiza nereguli
Având în vedere particularităţile acestei perioade privind consumul de alimente legat în special de tradiţiile culinare româneşti din preajma sărbătorilor de iarnă, pentru evitarea posibilelor toxinfecţii alimentare şi a îmbolnăvirii provocate de infestări parazitare cu Trichinella spp., DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR-BISTRIŢA NĂSĂUD doreşte să facă câteva recomandări consumatorilor.
Atât carnea de porc, produsele sau preparatele obţinute din aceasta precum şi orice alt produs alimentar să fie achiziţionate numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că aceastea provin din unităţi autorizate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.
Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, sau vânzarea de carne sau de produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave, in special privind riscul imbolnavirii consumatorilor sau chiar a altor animale.
Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ, examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei fiind obligatorie.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei.
Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare astfel, mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.
Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar fiind supravegheat de un medic veterinar.
Este interzisă vânzarea porcilor vii în alte locuri neaprobate sanitar veterinar!
Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora!
Numarul de telefon al LSVSA BN este 0263/238078 respectiv al DSVSA-BN 0263/206027 pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, intre orele 08.30-17.00.
Vă informăm că pentru această perioadă, examenul trichineloscopic direct pentru probele de carne provenite de la porcii sacrificaţi în sistem gospodaresc pot fi examinate pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud în toate cabinetele medicale veterinare aferente unităţilor administrative teritoriale, iar la nivelul municipiului Bistriţa şi al celorlate oraşe după cum urmează:
CSVCA Bistriţa, Piaţa Decebal – Dr. Beldy Vasile
CSVA Bistriţa, Str. Tărpiului, Nr.28 -Dr. Nădăşan Cornel
CSVA-Viişoara, nr 90A- Dr. Cristea Victor
CSVCA Beclean, Piaţa Agroalimentară- Dr. Ungur Ioan
Programul de lucru este zilnic între orele 8-16, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică începând cu data de 03.12.2016.
Director executiv,
Dr. Oros – Mănarcă
Sorin - Marcel
Citiţi şi:
- Unde se poate face examinarea pentru depistarea Trichinella spp. în carnea de porc și cât costă!
- DSVSA BN: Solicitați examinarea trichineloscopică pentru porcii sacrificați în gospodărie!
- DSVSA BN: Solicitaţi medicilor veterinari să facă examinarea trichineloscopică! Încep controalele premergătoare sărbătorilor de iarnă
- DSVSA BN: Unde se face şi cât costă examenul trichineloscopic!
- Patru cazuri de trichineloză, confirmate în Bistriţa-Năsăud
Adaugă comentariu nou