Ce riscuri îşi asumă PDL în cazul boicotării referendumului

pesurse.ro

Până acum preşedintele i-a îndemnat pe susţinătorii săi să vină la vot. Dar, în cadrul PDL, din ce în ce mai multe voci susţin contrariul, iar argumentul lor este lipsa de legitimitate a referendumului, lipsa condiţiilor legale şi morale care au condus spre acest deznodământ.

Dar o astfel de strategie nu comportă riscuri? Sunt riscuri şi sunt de luat în seamă, explică analistul politic Cristian Pârvulescu, potrivit Ziarul Financiar.
,,Strategia PDL va fi, în final, de sabotare a referendumului. Dar ei nu-şi permit o sabotare totală. Ar fi dezastruos ca la vot să vină şapte milioane de oameni şi 90% dintre aceştia să voteze împotriva ta”.
O strategie de sabotare are întotdeauna un efect pervers, mai arată Pârvulescu:
,,Până unde merge boicotul? Până a pleca şi din secţiile de votare? Ar fi o strategie dezastruoasă pentru ei (pentru că toate voturile vor fi, în aceste condiţii, pentru demitere - n.n.). Cred că PDL o să rămână în secţiile de votare şi o să ceară simpatizanţilor să nu meargă la vot. Noi nu putem măsura efectele perverse decât după ce ele se întâmplă. Iar un efect pervers al boicotului ar putea fi mobilizarea celorlalţi: ieşim acum pentru că avem o şansă".
În orice caz,opinează analistul, efortul USL de a scoate oamenii la vot va fi, şi aşa, foarte mare. În 2009, la alegerile prezidenţiale, Guvernul Boc a create 3.300 de secţii speciale în care au votat 640.000 de oameni - 53,5% cu Băsescu şi restul cu Mircea Geoană. În străinătate au votat în jur de 200.000 de cetăţeni români - 79% cu Băsescu şi 21% cu Geoană. Tot acest efort a fost pentru 800.000 de voturi. Dar USL trebuie să scoată acum la vot între 1,2 şi 1,5 milioane de oameni.
Strategia PDL va fi ,,văzând şi făcând”, în funcţie de prezenţa la vot, de ora votului, şi de modul în care se votează.
Dacă USL nu reuşeşte să-şi mobilizeze oamenii, iar pragul de prezenţă obligatorie va fi clar nerealizat de la o anume oră încolo, atunci, prin responsabilii de partid, PDL îşi va scoate membrii de partid la vot astfel încât pragul să rămână nerealizat, dar voturile în favoarea menţinerii în funcţie a preşedintelui să crească.
Aici intervine, însă, pericolul ,,demobilizării” pentru că nu poţi spune de la oră la oră altceva, spune Pârvulescu.
Aşadar, miza uriaşă pentru ambele tabere este prezenţa şi asta s-a ştiut încă de acum două săptămâni, după ce Curtea Constituţională a impus pragul. Problema e cum ,,manipulezi” această prezenţă.
USL ştie acest pericol. Secretarul general adjunct al PNL, Dan Mihalache, a declarat ieri, citat de Mediafax, că prezenţa la vot la referendum, după toate sondajele, se situează între 51% şi 60%, iar un boicot al PDL ar duce la o situaţie politică extrem de complicată.
,,Probabil că antrenarea din campanie, a ultimei săptămâni, care întotdeauna este cea mai tensionată, va mai mişca oamenii spre vot. Vom vedea însă care va fi şi decizia democraţilor. În măsura în care vor decide, sub pretextul fraudării, să boicoteze referendumul, ne vom afla în faţa unei situaţii politice extrem de complicate”.
De altminteri, cartea ,,fraudării” a început deja să fie fluturată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5