„Ceramica Tradițională Romanească”, în expoziţie temporară la Muzeul Etnografic și al Mineritului Rodna

Olăritul. O ocupaţie tradiţională milenară, transmisă din generaţie în generaţie de meșteri care s-au specializat şi au devenit neîntrecuţi în tainele acestei arte, de o frumusețe și valoare unică. Păstrate cu sfințenie, multe dintre obiectele de ceramică create de înaintași fac astăzi parte din patrimoniul cultural imaterial al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Din dorința de a readuce în atenția publicului exponate muzeale a căror utilitate și simbolistică vorbesc de istoria milenară a ținutului rodnean, Muzeul Etnografic și al Mineritului Rodna, deschide vineri, 26 februarie 2021, expoziția temporară „Ceramica Tradițională Romanească”. Organizată în cinstea lunii Mărțisorului, manifestarea reunește cele mai valoroase exponate muzeale de gen, din patrimoniul secției.

Chiar dacă Rodna nu a fost un important centru de prelucrare a lutului, datorită târgului săptămânal (organizat încă din 1520 în baza dreptului emis de regele Ludovic II) și a celor șase târguri anuale, aici au avut loc multe schimburi de bunuri ceramice provenite din importante centre de olărit din spațiul românesc: blide, oale, străchini, căni, ulcioare, cancee, castroane, etc. Multe provin din centre de ceramică din Transilvania, active în prima jumătate a secolului al XIX –lea, precum și din centrele urbane săsești din Brașov (Țara Bârsei), Sibiu, Făgăraș și Bistrița. Cele mai vechi piese de ceramică deținute de muzeul rodnean au fost create în ultima locație amintită: cahle a căror suprafață este acoperită cu un strat de smalț verde sau gălbui, datate în prima jumătate al secolului a XVIII-lea.

Decorat cu pensula, cornul, gaița sau degetul, uneori prin sgrafitare, fiecare obiect ceramic prezentat în expoziția „Ceramica Tradițională Romanească” este unic, realizat cu respect față de credințele, stilul de viață și valorile comunității din care provine cel care l-a făurit. Motivele decorative cele mai des utilizate sunt cele geometrice, florale si fitomorfe. De remarcat faptul că în zonă s-a lucrat o ceramică cu motive vegetale tratate în albastru de cobalt, un pigment scump de import, sau ceramică cu motive florale si avimorfe în tonuri de galben, verde , albastru de cobalt și brun.

O artă populară remarcabilă prin produsele sale, obiectele de ceramică poartă închistate în ele moștenirea unei spiritualități străvechi fiind mesageri ai unei culturi arhetipale ce face trimitere la actul creației divine.

Expoziția rămâne deschisă publicului vizitator în perioada 26 februarie - 12 martie 2021, în condițiile impuse de contextul pandemic. Cei care nu vor reuși să treacă pragul Muzeului Etnografic și al Mineritului Rodna, vor putea vizualiza imagini sugestive din expoziție pe pagina de Facebook a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Vă așteptăm cu drag!

Muzeograf

Grapini Floare

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5