Cerc pastoral în Nimigea de Sus

Pr. Alexandru Ciui

În duminica a 5-a după Paşti în Parohia Nimigea de Sus din Protopopiatul Năsăud a avut loc o activitate duhovnicească marcată de întrunirea cercului pastoral-misionar ,,Mocod”. Evenimentul s-a desfăşurat începând cu ora 17 în biserica cu hramul ,,Sf. Ier. Nicolae” a Parohiei Nimigea de Sus. Au participat 13 preoţi slujitori care au săvârşit slujba Vecerniei alături de preotul paroh Alexandru Ciui şi de credincioşii parohieni. În cadrul întâlnirii duhovniceşti părintele Carafa Alin de la Parohia Mogoşeni a rostit şi un cuvânt de învăţătură. Plecând de la exemplul femeii Samarinence care L-a propovăduit pe Hristos în cetatea sa, părintele i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi la mărturisirea dreptei credinţe în familia şi în comunitatea fiecăruia pentru a-i aduce pe aceştia la Hristos, Cel care le va împărtăşi ,,apa cea vie” spre dobândirea vieţii veşnice.
Prezenţa unui sobor de preoţi, mulţimea numărului de credincioşi prezenţi, rugăciunea în comun, cuvântul de învăţătură şi nu în ultimul rând întâlnirea în numele lui Hristos au creat atmosfera duhovnicească a unei zile de mare sărbătoare pentru credincioşii nimigeni. De asemenea posibilitatea dialogului dintre preoţi şi credincioşi din finalul întâlnirii a oferit acestora prilejul de a primi răspuns la diverse întrebări care îl frământă pe orice credincios ortodox al zilelor noastre trăitor într-o comunitate agresată de prozelitismul sectar neoprotestant.
Seara duvonicească de la Nimigea de Sus continuă activitatea misionară a cercului preoţesc ,,Mocod”, aceasta fiind cea de-a treia întâlnire din acest an prin care este propovăduit Hristos în parohiile aparţinătoare. Cercul pastoral este format din preoţii slujitori în parohiile arondate comunelor Nimigea, Zagra şi Chiuza şi se întruneşte în fiecare lună, de activitatea misionară fiind responsabil părintele Dan Vasile de la Mocod.

Comunitatea ortodoxă din Nimigea de Sus a fost până în anul 1985 atât parohie de sine stătătoare dar şi filie a Parohiei Nimigea de Jos. Este cunoscută existenţa în sat a unei biserici din lemn ce data din secolul al XVII-lea, deşi este menţionată documentar doar din anul 1760. Biserica veche din lemn nu se mai păstrează astăzi. Pe locul ei a fost ridicată în anul 1940 biserica din zid ce poartă hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” care slujeşte şi astăzi ca biserică parohială.
Biserica actuală a fost sfinţită în anul 1971 de Î.P.S. Teofil Herineanu. După zeci de ani în care biserica a fost doar zugrăvită la interior, între anii 1991-1996 pereţii interiori au fost împodobiţi cu pictură executată în tehnica ,,tempera”. În urma lucrărilor de pictare biserica a fost resfinţită în 28 septembrie 1997 de Î.P.S. Irineu Bistriţeanul însoţit de P.S. Abel din Polonia. În prezent biserica este supusă unor lucrări de restaurare la exterior.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5