Pregătiri pentru Săptămâna Patimilor, în Parohia năsăudeană Perişor

Pr. Alexandru Ciui

Credincioşii din Parohia Perişor, Protopopiatul Năsăud au început Săptămâna Mare în rugăciune, alături de preoţii cercului pastoral-misionar ,,Mocod”. Evenimentul s-a desfăşurat în Duminica Floriilor începând cu ora 17 şi a avut loc în Biserica parohială cu hramul ,,Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Perişor.
La popasul duhovnicesc al credincioşilor din Perişor au participat 10 preoţi slujitori, alături de preotul paroh Florentin Moldovan, săvârşind Sfânta Taină a Maslului. De asemenea, în cadrul întâlnirii credincioşilor prezenţi li s-au adresat îndemnuri practice şi sfaturi duhovniceşti despre felul în care adevăratul credincios îşi petrece perioada Săptămânii Patimilor. În acest sens, părintele Grigore Fontul de la Parohia Tăure a rostit şi un cuvânt de învăţătură.
Momentul de rugăciune de la Perişor se înscrie în rândul activităţilor misionare ale cercului pastoral ,,Mocod” dar coincide şi cu o frumoasă tradiţie a comunităţii de aici, credincioşi care, alături de preotul paroh, în fiecare an, în Duminica Foriilor, pe lângă slujbele specifice zilei, se străduiesc să-şi întărească credinţa invitând mai mulţi preoţi pentru a marca începutul Săptămânii Mari, prin săvârşirea a diverse slujbe religioase. Astfel, Duminica Floriilor este consacrată în această parohie ca un eveniment deosebit al tuturor credincioşilor parohiei, în totalitate ortodocşi, prezenţa foarte mare la evenimentul din acest an întărind tradiţia parohiei. Tot în cadrul întălnirii corul de tineri al parohiei a interpretat câteva pricesne specifice acestei perioade.
Cercul pastoral-misionar ,,Mocod” este format din parohiile aparţinătoare comunelor Nimigea, Chiuza, Zagra şi Runcu Salvei şi se întruneşte lunar, de activitatea misionară fiind responsabil părintele Dan Vasile. Următoarea întâlnire va avea loc în Duminica a IV-a după Paşti în Parohia Nimigea de Sus.

Biserica parohială cu hramul ,,Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Perişor a fost construită între anii 1937-1943, pe locul unei bisericuţe vechi din lemn, bisericuţă care a fost strămutată în Zagra, păstrându-se până astăzi. Sfinţirea bisericii a avut loc în data de 31 octombrie 1943, slujba de sfinţire fiind săvârşită de episcopul Nicolae Colan. Între anii 1959-1961 au avut loc diverse lucrări şi reparaţii necesare la exterior iar la interior s-a realizat zugrăvirea bisericii şi executarea unor minime picturi interioare, ca urmare biserica fiind resfinţită de episcopul Teofil Herineanu la 15 august 1963.
Între anii 2002-2006, prin osteneala şi purtarea de grijă a părintelui Florentin Moldovan s-au făcut ample lucrări atât interioare cât şi exterioare, în special pictarea integrală a interiorului bisericii. Finalizându-se aceste lucrări, în data de 10 septembrie 2006 a avut loc resfinţirea bisericii şi sfinţirea casei parohiale, de către P.S. Irineu Pop Bistriteanul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5