Cerc pedagogic la Șintereag

Școala Gimnazială Șintereag a avut onoarea și bucuria de a organiza în acest an Cercul pedagogic al învățătoarelor din Centrul Metodic IV, joi 23 martie 2023. Școlile participante au fost: Școala Gimnazială Grigore Silași Beclean, Colegiul Național Petru Rareș Beclean, Școala Gimnazială Nușeni, Școala Gimnazială Braniștea, Școala Gimnazială Bozieș, Școala Gimnazială Chiochiș. Ne-am bucurat de asemenea să o avem în mijlocul nostru pe doamna inspector pentru învățământ primar , Smaranda Florean, căreia îi mulțumim pentru tot sprijinul oferit .

În acest an tema Cercului pedagogic a fost ” Atitudini și valori locale în viața școlii”.

Aflându-ne într-o eră a vitezei şi a tehnologiei, de multe ori observăm cum valorile noastre se pierd în amalgamul cotidian. Tot mai des, întâlnim în jurul nostru, situaţii ce denotă lipsa unor valori definitorii pentru fiinţa umană, cum ar fi respectul faţă de propria persoană, faţă de ceilalţi, faţă de mediul care ne înconjoară, lipsa de implicare şi de responsabilitate faţă de acţiunile întreprinse şi lista ar putea continua. De aceea, considerăm că necesar să conservăm şi să transmitem mai departe valorile etice şi morale universale şi profund umaniste care ne definesc ca oameni, ca naţiune, ca membri ai unui sistem social în care evoluăm. O abordare a educaţiei pentru valori, în cadrul activităţilor cu școlarii,  se dovedeşte a fi, în contextul actual  al evoluţiei societăţii, un demers necesar pentru a forma generaţii responsabile şi autonome de copii şi tineri, cu un nivel ridicat al abilităţilor sociale, morale şi civice. DE CE EDUCAŢIE PENTRU VALORI? Fiindcă este educaţia potrivită pentru formarea unei personalităţi complexe, armonioase, pregătită atât pentru prezent, cât, mai ales, pentru viitor, centrată pe preţuirea lucrurilor care dau frumuseţe şi stabilitate vieţii, pe firescul relaţiilor şi comunicării izvorâte din: nevoia unei schimbări la nivel atitudinal, a comportamentelor copiilor, profesorilor şi părinţilor, în special, precum şi a societăţii în general; nevoia unor repere, a unor modele valoroase care să stea la baza implementării unui curriculum care se raportează la valori universale, etice, morale, sociale, spirituale, profund umaniste, în contextul educaţiei centrate pe competenţe; necesitatea creării unor comunităţi de învăţare care oferă exemplu de conduită şi sprijin în formarea generaţiilor viitoare.

 Manifestări artistice  ce au ca scop promovarea valorilor etice şi morale locale precum păstrarea patrimoniului cultural local  în rândul copiilor mici, a cadrelor didactice, părinţilor şi comunităţii, excursii, vizite, activităţi outdoor  în scopul transpunerii în practică a valorilor însuşite, vizite la muzee, expoziţii, activități de voluntariat -sunt doar câteva dintre activitățile descrise în referatul cu tema Atitudini și valori locale ale Școlii Gimnaziale Șintereag.

Proiectul  Obiceiuri și tradiții din viața satului de altădată – Șezătoarea la români” având ca scop  readucerea în prezent a obiceiurilor și tradițiilor din viața satului românesc, cu precădere în cadrul șezătorilor, s-a finalizat prin organizarea unei șezători , redarea  imaginii casei țărănești de altădată, prin împodobirea spațiului cu numeroase obiecte tradiționale vechi: ștergare, covoare țesute, perne, straie populare, fus de tors, fuior, depănător/vârtelniță, rășchitor, socală, furcă, ulcele, strachini, atmosfera fiind însuflețită de ghicitori, stigături și cântece populare.

„Oaspeții” au fost încântați să participe la această activitate, au fost implicați, bucuroși și în același timp emoționați, activitatea răscolind în sufletul lor amintiri frumoase din anii copilăriei și ai tinereții. Atitudinile și valorile locale în viața școlii pot fi foarte importante pentru a asigura o experiență educativă relevantă și valoroasă pentru elevi. Valorile locale  includ respectul pentru tradiție și cultură, precum și spiritul de solidaritate și comuniune între semeni.Sub coordonarea și cu sprijinul necondiționat al doamnei director, Talos Lolica Flavia, întreaga activitate s-a materializat în experiențe de învățare cu impact pozitiv în viața școlii și a comunității.

 Director Lolica-Flavia Talos

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5