CETATENI DE ONOARE Al COMUNEI PRUNDU BÂRGĂULUI NĂSCUŢI ÎN LUNA SEPTEMBRIE

Prof. DOCHIATONEA

S-a nascut la 2 .09.1922 dintr-o familie de buni gospodari în localitatea Nepos, unde urmează primii ani de şcoală, apoi o şcoală de menaj şi lucru de mână, după care se califică în specialitatea biologie - chimie, ca profesor. Se căsătoreşte cu Simion Tonea, contabil la S.I.L. Prundu Bârgăului şi are doi copii: Simona, profesoară de matematică la Liceul Agricol Bistriţa şi Horea, un copil handicapat.

Se stabileşte la Prundu Bârgăului, în decembrie 1947 - unde lucrează ca profesor, conducând ca dirigintă generaţii de elevi, care au îndrăgit-o şi au respectat-o pentru felul în care a ştiut să-i atragă, prin cunoştinţele predate şi activităţile practice, pregătite şi organizate în vederea însuşirii acestor cunoştinţe.

Apreciată de copii, a organizat excursii tematice, serbări şccolare, activităţi cu părinţii, pe care i-a îndrumat şi sfătuit; privind creşterea şi educarea copiilor, precum şi organizarea activităţilor din propria gospodărie (creşterea animalelor, cultivarea pământului, organizarea diferitelor activităţi din gospodarie).

Pasionată de tot ceea ce făcea, înzestrată cu spiritul de dialog, a reuşit să atragă în jurul ei, copii, părinţi, cadre didactice, devenind sufletul colectivului didactic în majoritatea acţiunilor ce trebuiau desfăşurate.

Din mulţimea activităţilor ce se cereau cadrelor didactice, în acea perioadă, a ştiut să aleagă şi să îndrume şi pe alţii, că activitatea definitorie pentru un cadru didactic este ,,lecţia".

Lecţiile ţinute erau atractive, inedite - bazate pe activităţi practice şi material didactic adecvat - confecţionat de cele mai multe ori prin antrenarea copiilor şi chiar a parinţilor.

A fost şi este un om îndrăgit de colegi şi săteni - pentru fiecare dintre ei având un sfat, un îndemn - în orice moment al vieţii. A fost şi este admirată ca mamă, pentru devotamentul şi sacrificiul prin care s-a dăruit familiei, fară a-şi neglija obligaţiile profesionale.

Prin munca desfaşurată şi calităţile pe care le are, profesoara Tonea, deşi mutată la Bistriţa, a rămas un om legat sufleteşte de Prundu Bârgăului, unde se reîntoarce, cu bucurie, participând la simpozioane, intâlniri, aniversări şi alte evenimente, din viaţa şcolii, a comunei, cât şi a colegilor.

P

entru intreaga sa activitate, în anul 2002, profesoara Dochia Tonea a primit, din partea Consiliului Local Prundu Bârgăului, titlul de ,,Cetăţean de Onoare" al comunei în care a trăit şi muncit o viaţă întreagă, dăruindu-se, cu toată fiinţa, locuitorilor, contribuind la ridicarea nivelului de cultură al oamenilor şi de civilizaţie a localităţii.

Odata cu împlinirea unei frumoase vărste, îi dorim din toata inima, mulţi ani şi sănătate !

*Acest material a fost întocmit de către prof. Valeria Lucuţa şi prof. Ioana Zamfir, care au făcut şi propunerea de acordare a Titlului de Cetăţean de Onoare al comunei Prundu Bârgăului.

La mulţi ani, Doamna profesoară Tonea!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5