Profesoara Dochia Tonea a împlinit 90 de ani

Născută la 2 septembrie 1922 în localitatea Nepos, Dochia Tonea, născută Onoaie, în familia Onoaie, urmează primele clase în comuna natală, apoi şcoala de menaj şi lucru de mână, după care se califică în specialitatea biologie–chimie, ca profesor.
Se căsătoreşte cu Simion Tonea, contabil la S.I.L. Prundul Bârgăului şi are doi copii: Simona, profesoară de matematică la Liceul Agricol Bistriţa şi Horea, un copil handicapat. Se stabileşte la Prundu Bârgăului, în decembrie 1947–unde lucrează ca profesor, conducând ca dirigintă generaţii de elevi, care au îndrăgit-o şi respectat pentru felul în care a ştiut să-i atragă, prin cunoştinţele predate şi activităţile practice, pregătite şi organizate în vederea însuşirii acestora.
Poză
Foarte apreciată de copii, profesoara a organizat excursii tematice, serbări şcolare, activităţi cu părinţii, pe care i-a îndrumat şi sfătuit în privinţa creşterii şi educării copiilor şi în direcţia organizării activităţilor din propria gospodărie, precum creşterea şi îngrijirea animalelor, cultivarea pământului sau organizarea diferitelor activităţi gospodăreşti.
Pasionată de tot ceea ce făcea şi înzestrată cu spiritul de dialog, a reuşit să atragă în jurul ei, copii, părinţi, cadre didactice, devenind sufletul colectivului didactic în majoritatea acţiunilor ce trebuiau desfăşurate.
Din mulţimea activităţilor care se cereau cadrelor didactice, în acea perioadă, a ştiut să aleagă şi să îndrume şi pe alţii, că activitatea definitorie pentru un cadru didactic este „lecţia”. De aceea lecţiile ţinute de dânsa erau atractive şi inedite, bazate pe activităţi practice şi material didactic adecvat, confecţionat de cele mai multe ori prin antrenarea copiilor şi chiar a părinţilor, în aceste acţiuni.
A fost întotdeauna un om îndrăgit de colegi şi săteni, pentru fiecare dintre ei având un sfat, un îndemn, în orice moment al vieţii, dar şi admirată ca mamă, pentru devotamentul şi sacrificiul dăruite familiei, fără a-şi neglija obligaţiile profesionale.
Prin munca desfăşurată şi calităţile pe care le are, profesoara Tonea, deşi mutată la Bistriţa, a rămas un om legat sufleteşte de Prundu Bârgăului, unde se reîntoarce cu bucurie, participând la simpozioane, întâlniri, aniversări şi alte evenimente, atât din viaţa şcolii, a comunei, cât şi a colegilor.
Pentru întreaga sa activitate, în anul 2002, profesoara Dochia Tonea a primit, din partea Consiliului Local Prundu Bârgăului, titlul de „Cetăţean de Onoare” al comunei în care a trăit şi muncit o viaţă întreagă, dăruindu-se cu toată fiinţa oamenilor şi locuitorilor, contribuind la ridicarea nivelului de cultură al oamenilor şi de civilizaţie a localităţii şi întregii văi a Bârgăului.
Odată cu împlinirea frumoasei vârste, de 90 de ani, îi dorim din toată inima, mulţi ani şi sănătate! La multi ani Doamna profesoară Tonea!
(După materialul întocmit de prof. Valeria Lucuţa şi prof. Ioana Zamfir, pentru acordarea Titlului de Cetăţean de Onoare al comunei Prundu Bârgăului, în 2002.)

Comentarii

27/09/12 18:35
stefan pop

Felicitari si La multi ani !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5