Un secol din viaţa profesorului Albu Matei
Mulţi dintre noi credem că a trăi un secol de viaţă este doar un vis. Sunt însă oameni care, binecuvântaţi de Dumnezeu, ajung vârsta de 100 de ani. „Un secol de viaţă In honorem Albu Matei” este volumul care aduce laude unuia dintre cei mai apreciaţi profesori ai Văii Bârgăului care, de curând, şi-a aniversat centenarul alături de cei dragi. Un secol de viaţă în slujba învăţământului, a comunităţii şi a ţării este oglindit în acest volum omagial, coordonat, îngrijit şi prefaţat de scriitorul Nicula Vrăsmaş.
Un portret despre dascălul, directorul şi Cetăţeanul de onoare al comunei Prundu Bârgăului, scris cu suflet de către cei care au avut şansa de a colabora cu ilustrul profesor. Biografia, informaţiile despre membrii familiei, amintiri, articole din presă, imagini din arhiva personală, brevete, medalii, diplome şi fotografii, toate sunt inserate în acest volum care cuprinde peste 60 semnături ale celor care au dorit să-i aducă un omagiu profesorului Albu.
Din 1975, de când a ieşit la pensie, şi până în prezent, Albu Matei este mereu activ, fiind implicat într-o serie de activităţi care subliniază spiritualitatea plaiurilor pe care trăieşte. Îşi începe activitate ca învăţător la Şcoala din Măgura Ilvei, apoi la Prundu Bârgăului şi Piatra Fântânele. În toamna anului 1940, după cedarea şi ocuparea Ardealului de Nord de către armata hortystă, la Prundu Bârgăului s-au petrecut unele fapte opozante, printre care şi tragerea clopotelor la biserică, la care se spune că ar fi participat şi învăţătorul. În urma unor avertizări, acesta se căsătoreşte în grabă cu Sabina Albu din Prundu Bârgăului, cu care pleca în refugiu la Vatra Dornei. Ajunge apoi cadru didactic în localitatea Mădăraş, lângă Turda. După război, Matei Albu revine în Prundu Bârgăului, fiind încadrat ca director la Şcoala Generală din localitatea, iar mai apoi director al Căminului Cultural.
„Printre numele dascălilor străluceşte unul: Albu Matei, profesor cu o pregătire temeinică. Ani la rând a fost iniţiatorul şi animatorul vieţii cultural-artistice de pe Valea Bârgăului”, declară Doru Toader Crişan, primarul comunei Prundu Bârgăului, în gândurile aşezate în cartea omagială. „Mă copleşeşte emoţia unei aniversări de care foarte puţini muritori au parte, aceea pe care o numim centenar. Suntem obişnuiţi cu diverse centenare: ale unor instituţii, ale diverselor publicaţii, dar mai rar avem ocazia să participăm la centenarul unui om în viaţă, un om ca oricare altul, dar mult diferit decât ceilalţi”, declară Constanţa Neuc, director Liceul „Radu Petrescu”.
Dochia Tonea, Leon Hogiu, Virginia Brănescu, Ioana Zamfir, Constantin Andriţoiu, Leonida Ştefănescu, Mircea Platon, Ştefan Vlad, Titus Wachsmann Hogiu, Adrian Mănarcă, Raveca Repta, Dumitru Ciupa, Ioan Someşan, Dinu Dragotă, Ioana Suciu, Rafila Mureşan sunt câteva dintre numele care semnează în acest volum.
Impresionează, în mod deosebit, amintirile scriitorului Radu Petrescu rămase în jurnalele acestuia despre domnul Albu: „De când suntem în Prund ne-a purtat cea mai delicată prietenie”.
Cartea va rămâne, peste timp, ca un reper pentru modul în care dascălii ştiau să-şi aprecieze munca, fiind adevăraţi stâlpi ai comunităţii. Dintre aceştia Albu Matei rămâne o oglindă a frumuseţii cuvântului dascăl în deplinătatea lui.
Adaugă comentariu nou