Un secol de viaţă
Dascălul bârgăuan Albu Matei a împlinit în 18 mai 2013, un secol de viaţă şi a fost sărbătorit de familie, colegi, foşti elevi deveniţi colegi, numeroşi foşti elevi, rude şi prieteni, oficialităţi judeţene şi locale, în incinta şcolii prundene întâmpinaţi cu flori, de actualii profesori şi elevi, pe ritm de „Gaudeamus”.
Toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat, au participat la festivitatea bine organizată de conducerea şcolii, care a oferit, prin profesorul Marcel Bujor, director adjunct, o Diplomă de Excelenţă, un valoros portret al sărbătoritului, o superbă coroană de garoafe albe şi alte cadouri. Preoţii Ioan Jauca şi Simion Cristea au adus binecuvântarea aniversării, rostind cuvinte calde şi urări de bine omului care a împlinit un secol de viaţă.
Din partea primăriei, viceprimarul Ioan Cioncan a luat cuvântul şi a oferit sărbătoritului, odată cu felicitările de rigoare, o Diplomă de Excelenţă, un plic având suma de 1000 lei şi alte cadouri. A fost citit, de către o elevă, mesajul adresat profesorului Albu Matei „La ceas aniversar”, de către profesoara Constanţa Neuc, director al Liceului „Radu Petrescu”. Un grup de copii, conduşi de Tony Vlad a oferit celor prezenţi un original interludiu muzical, iar strănepoata Aurora Suciu şi micuţul Nicuşor, în frumoase costume naţionale, au adus emoţionante felicitări, recitând o poezie dedicată sărbătoritului. La acest eveniment a participat şi domnul general de brigadă (rtr.) Ioan Birişiu, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, Filiala Bistriţa-Năsăud, care a susţinut un emoţionant discurs despre sacrificiile aduse pentru neam, de către veteranii de război, subliniind că ar trebui ca tot mai mulţi tineri să cunoască faptele lor meritorii.
În cadrul ceremoniei, comandantul Centrului Militar Judeţean Bistriţa – Năsăud, colonel Florintin Belean, a înmânat domnului colonel (rtr.) Matei Albu felicitarea semnată de secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, domnul Vasile Costea.
Prezentă la eveniment a fost şi o delegaţie a fraţilor basarabeni din comuna Drăsniceni, raionul Criuleni, compusă din: Ludmila Cantaragiu, profesoară de limba română, director adjunct al şcolii, Petru Chetruşcă, profesor coregraf, directorul Casei de Cultură, Vasile Ursu, fost primar al comunei, manager la o companie de vin şi Ana Guzun, economist, manager comercial, care a adus sărbătoritului importante cadouri, nelipsind vinul şi cozonacul tradiţional moldovenesc, felicitările şi urările de sănătate pe care le-au prezentat în cuvântul lor.
În organizarea bine realizată şi o moderare bine gestionată, a manifestării, a luat cuvântul profesorul Constantin Andriţoiu, care a făcut o succintă prezentare a vieţii de un secol, trăită de dascălul bârgăuan Albu Matei, după care au mai luat cuvântul numeroşi participanţi, între care avocatul Ioan Someşan, profesorii Valeria Lucuţa, Margareta Andriţoiu, Remus Deac şi alţii, realizându-se şi un moment de reculegere în memoria profesoarei nonagenare, Eudochia Tonea, plecată recent dintre noi.
În încheiere a fost prezentat volumul omagial „Un secol de viaţă – In honorem Albu Matei”, ieşit proaspăt de sub tipar la editura clujeană Eikon, sub îngrijirea subsemnatului, la vederea căruia, Albu Matei, a urat celor de faţă, „Să ajungeţi cu toţii la 100 de ani”, la care întreaga asistenţă a cântat „Mulţi ani trăiască”, au ciocnit pahare de şampanie şi au gustat pişcoturi, oferite de gazde, respectiv Liceul „Radu Petrescu”.
Sărbătorirea omului care a împlinit „Un secol de viaţă”, a continuat la restaurantul Călimani, unde s-au înmânat, tuturor autorilor şi familiei, câte un exemplar din cartea omagială închinată profesorului, susţinută financiar de Consiliul Local şi Primăria Prundu Bârgăului, evenimentul încheindu-se cu o masă oferită de familia Albu Zaharie.
Este o ştire senzaţională atunci când citeşti despre oameni care ating şi depăşesc o vârstă centenară, realizată mai ales în trecut, când era mai multă credinţă şi lipsă de poluare, dar şi în prezent, când numărul acestor semeni longevivi depăşesc milionul, numai în România trăind, în acest an, peste 450 de centenari, dintre care mulţi în judeţul nostru şi în satele bârgăuane.
Aşa după cum geologii găsesc şi sistematizează în tratate cele mai vechi organisme de pe Pământ, oamenii sunt şi ei încadraţi cronologic în istoria lumii, iar longevitatea lor a fost scoasă la lumină în biblie, cartea fundamentală a omenirii şi evaluată, mai nou, în cărţi ale recordurilor. Dacă un exemplar de Pinus Longeva a făcut în Nevada umbră pământului vreme de 5000 de ani, sunt multe cazuri în care şi oamenii au depăşit centenarul.
Cartea recordurilor precizează că o italiancă, pe nume Venere Pizzinato, a încetat din viaţă, în acest an, la vârsta de 114 ani, în timp ce japonezul Jiroemon Kimura, născut pe 19 aprilie 1897, este astăzi considerat cel mai bătrân om din lume.
Printre cei mai bătrâni oameni din lume se numără Magomed Labazanov, din regiunea Munţilor Caucaz, care a murit la 122 de ani, iar după cum confirmă Reprezentanţii Guinness World Records, japonezul Jiroemon Kimura, în vârstă de peste 115 ani, a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după danezo-americanul Christian Mortensen, care a trăit aproape 116 ani şi a decedat în 1998.
Se pare însă, că cea mai în vârstă persoană din lume, în viaţă, ar fi o femeie în vârstă de 127 de ani, Luo Meizhen, originară din China, provincia Guangxi, născută în 1885, însă nu are şi un certificat de naştere care să ateste acest lucru, prin care ar demonstra că a depăşit vârsta franţuzoaicei Jeanne Calment, care a murit în 1997, la vârsta de 122 de ani.
Un record naţional de longevitate dovedit prin acte, a fost şi Maftei Pop, născut în 1804 şi decedat în 1952, la vârsta de 148 de ani, un ţăran vânjos, dintr-un sat de lângă Cluj, care a trăit 148 de ani şi despre care se spune că avea 37 de ani la Revoluţia de la 1848 şi a trăit încă cinci ani după abdicarea Regelui Mihai. Faptul că îl chema Maftei, ne aduce aminte de bârgăuanul nostru longeviv, Matei Albu, botezat în actele bisericii din Prundu Bârgăului, şi cred că nu întâmplător, pe numele bunicul său, Albu Maftei al lui Simion, născut în aceeaşi zi de 18 mai, în anul 1836, datele de stare civilă ale dascălului nostru dovedind împlinirea unui centenar de viaţă.
În judeţul nostru, ca să dăm doar un exemplu recent, profesorul Alexandru Nicula, originar din Târlişua, a primit, în 16 februarie 2013, la împlinirea vârstei de 100 de ani, Titlul de Cetăţean de Onoare al comunei natale. Acest fapt ne reaminteşte că la Prundu Bârgăului, primul Cetăţean de Onoare al comunei, declarat după 1989, în baza propunerii Baronului Alexandru Misiuga, la rândul său Cetăţean de Onoare al Bistriţei şi un mare iubitor al Bârgaielor, este tocmai eroul acestui volum omagial, profesorul Albu Matei, cel care va împlini în 18 mai 2013, un centenar de viaţă.
Printre bârgăuanii care au împlinit şi depăşit, în ultima vreme, un centenar de viaţă, amintim pe următorii: Maria Rău, Constantin Parasca, din Rusu Bârgăului, Maria Ciungan (101 ani), Simion Popandron (101 ani), Andrei Coşofreţ (103 ani), şi Albu Crăciun, născut de Crăciun în 1912, dar înregistrat pe 1 ianuarie 1913, din Bistriţa Bârgăului, care a împlimit în acest an vârsta de 100 de ani fiind sărbătorit de primarul Vasile Laba şi consiliul local, în casa lui de la Brazii Buni, în Pusta Bistricioarei.
Descendenţii sărbătoritului Albu Matei (Tică) şi al regretatei sale soţii Sabina (Nina) Albu, au devenit cu toţii deveniţi oameni de valoare ce au acţionat pentru binele familiei, comunei şi a ţării, iar cei care, la rândul lor, sunt în plină forţă în luptă cu viaţa, pe diferite domenii de activitate, au adus pe lume tinere vlăstare care îl vor avea mereu model pe înaintaşul lor, în viitor.
Toţi cei care încă mai trăiesc şi l-au cunoscut pe Albu Matei, au avut parte, în 18 mai 2013, de un eveniment extraordinar: împlinirea unui secol de viaţă de către merituosul lor înaintaş, omul spre care se îndreaptă, cu vădită emoţie şi multă dragoste, gândurile frumoase ale tuturor.
La mulţi ani Domnule Albu Matei!
Comentarii
Felicitari Domnule Vrasmas, pentru frumoasele articole pe care le scrieti, si mai ales cele despre,, Nenea Tica ''. Am copilarit pe Birgau si citesc cu drag toate stirile.
Daca mai aveti un exemplar din cartea comemorativa despre Albu Matei , v-as fi recunoscatoare.
Sunt o apropiata a familiei si nu am putut participa la aniversare.
Cu multumiri. Angela Nistor.
Adaugă comentariu nou