CETĂŢENI DE ONOARE AI COMUNEI PRUNDU BÂRGĂULUI NĂSCUŢI ÎN LUNA SEPTEMBRIE

Prof. DOCHIA TONEA

S-a născut la 2 .09.1922 în localitatea Nepos, dintr-o familie de buni gospodari. Urmează şcoala în comuna natală, apoi şcoala de menaj şi lucru de mână, apoi se califică în specialitatea biologie – chimie, ca profesor. Se căsătoreşte cu Simion Tonea, contabil la S.I.L. Prundul Bârgăului şi are doi copii: Simona, profesoară de matematică la Liceul Agricol Bistriţa şi Horea, un copil handicapat.

Se stabileşte la Prundu Bârgăului, în decembrie 1947 – unde lucrează ca profesor, conducând ca dirigintă generaţii de elevi, care au îndrăgit-o şi respectat pentru felul în care a ştiut să-i atragă, prin cunoştinţele predate şi activităţile practice, pregătite şi organizate în vederea însuşirii acestor cunoştinţe.

Apreciată de copii, a organizat excursii tematice, serbări şcolare, activităţi cu părinţii, pe care i-a îndrumat şi sfătuit; privind creşterea şi educarea copiilor, precum şi organizarea activităţilor din propria gospodărie (creşterea animalelor, cultivarea pământului, organizarea diferitelor activităţi din gospodărie).

Pasionată de tot ceea ce făcea, înzestrată cu spiritul de dialog, a reuşit să atragă în jurul ei, copii, părinţi, cadre didactice, devenind sufletul colectivului didactic în majoritatea acţiunilor ce trebuiau desfăşurate.

Din mulţimea activităţilor ce se cereau cadrelor didactice, în acea perioadă, a ştiut să aleagă şi să îndrume şi pe alţii, că activitatea definitorie pentru un cadru didactic este „lecţia”. Lecţiile ţinute erau atractive, inedite – bazate pe activităţi practice şi material didactic adecvat – confecţionat de cele mai multe ori prin antrenarea copiilor şi chiar a părinţilor.

A fost şi este un om îndrăgit de colegi şi săteni – pentru fiecare dintre ei având un sfat, un îndemn – în orice moment al vieţii.

A fost şi este admirată ca mamă. pentru devotamentul şi sacrificiul prin care s-a dăruit familiei, fără a-şi neglija obligaţiile profesionale.

Prin munca desfăşurată şi calităţile pe care le are, profesoara Tonea, deşi mutată la Bistriţa, a rămas un om legat sufleteşte de Prundu Bârgăului, unde se reîntoarce cu bucurie, participând la simpozioane, întâlniri, aniversări şi alte evenimente, atât din viaţa şcolii, a comunei, cât şi a colegilor.

Pentru întreaga sa activitate, în anul 2002, profesoara Dochia Tonea a primit din partea Consiliului Local Prundu Bârgăului, titlul de „Cetăţean de Onoare” al comunei în care a trăit şi muncit o viaţă întreagă, dăruindu-se cu toată fiinţa oamenilor şi locuitorilor, contribuind la ridicarea nivelului de cultură al oamenilor şi de civilizaţie a localităţii.

Odată cu împlinirea unei frumoase vârste, îi dorim din toată inima, mulţi ani şi sănătate !

*Acest material a fost întocmit de către prof. Valeria Lucuţa şi prof. Ioana Zamfir, care au făcut şi propunerea de acordare a Titlului de Cetăţean de Onoare al comunei Prundu Bârgăului..

La multi ani Doamna profesoară Tonea!

Prof. GEORGE VASILE RATIU

Născut la 14 septembrie 1935 în comuna Prundu Bârgăului, din părinţii Vasile şi Sabina, George Vasile Raţiu a urmat cursurile şcolii primare şi gimnaziale din comuna natală, după care a continuat liceul la Vatra Dornei, apoi a urmat cursurile facultăţii de filologie ale Universităţii din Cluj.

Profesorul George Vasile Raţiu a funcţionat la diferite licee din Bistriţa şi a ocupat diverse funcţii de conducere.

De numele dânsului se leagă înfiinţarea Colecţiei Muzeale ,,Scriitori din Bistriţa-Năsăud", Cabinetul modern de limba română de la Liceul de Construcţii Bistriţa şi reânfiinţarea Asociaţiei « Mariana », a cadrelor didactice şi chiar menţinerea Casei ,,Andrei Mureşanu" din Bistriţa, acţiune în care a depus serioase eforturi.

A înfiinţat Muzeul Şcolar Judetean Bistrita-Nasaud şi s-a preocupat de iniţierea şi dezvelirea unei plăci memoriale pe clădirea în care a locuit Matei Eminescu, fratele Poetului. Cele enumerate sunt doar câteva din multiplele sale înfăptuiri, dar trebuie să menţionăm pe cea mai importantă, care este opera sa literară, căreia s-a dedicat, începând să scrie numeroase articole, reportaje şi recenzii publicate în presă: Avântul, Ecoul, Răsunetul, Mesagerul, Magazin, Gazeta Învăţământului, Steaua, Tribuna, Gazeta de Bârgău, Didactica Nova, Cosânzeana, Flux (Chişinau), şi altele.

Imprtante sunt însă cărţile publicate, între care amintim: George Cosbuc si Valea Bârgăului, 1996; Matei Eminescu la Bistrita, 1997; Elena Cosbuc, oaspete al Văii Bârgăului, 1998; Izvorul devenirii, 2001; Soarele stă la Bârgău, 2002; Însemnări despre Coşbuc (2003); Hram la Poiana Stampei, 2005, Însemnări autobiobibliografice, 2006, şi altele. Profesorul gr.l de limba si literatura romana, G.V.Ratiu, s-a remarcat în diverse funcţii de conducere ale unor importante instituţii judeţene, dar s-a remarcat şi ca unul dintre cei mai importanţi scriitori ai meleagurilor nord – est transilvane.

Fondator al Simpozionului Cultural al Vaii Bargaului, organizator al mai multor editii, cercetator şi participant cu multe comunicari; George Vasile Ratiu a fost un profesor meritoriu în predarea limbii şi literaturii romane. S-a aflat si se afla în fruntea miscarii culturale a judetului. Prin activitatea sa bogata si onesta a contribuit din plin la viata culturala a Vaii Bargaului, a judetului si a tarii. Om de aleasa cultura, dovedeste dragoste fata de comuna în care s-a nascut, ducandu-i numele, faima si frumusetea.

Pentru activitatea sa, la împlinirea unei frumoase vârste î-i dorim multă sănătate şi succese în continuare.

La multi ani Domnule profesor George Vasile Raţiu !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5