CETATENI DE ONOARE Al COMUNEI PRUNDU BÂRGĂULUI NĂSCUŢI ÎN LUNA SEPTEMBRIE

Prof. GEORGE VASILE RAŢIU

Născut la 14 septembrie 1935 în comuna Prundu Bârgăului, din parinţii Vasile şi Sabina, George Vasile Raţiu a urmat cursurile şcolii primare şi gimnaziale din comuna natală, după care a continuat liceul la Vatra Dornei, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Cluj.

Profesorul George Vasile Raţiu a funcţionat la diferite licee din Bistriţa şi a ocupat diverse funcţii de conducere.

De numele dânsului se leagă înfiinţarea Colecţiei Muzeale ,,Scriitori din Bistriţa-Năsăud", Cabinetul modern de limba română de la Liceul de Construcţii Bistriţa şi reînfiinţarea Asociaţiei «Mariana», a cadrelor didactice şi chiar menţinerea Casei ,,Andrei Mureşanu" din Bistriţa, acţiune în care a depus serioase eforturi.

A înfiinţat Muzeul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi s-a preocupat de iniţierea şi dezvelirea unei plăci memoriale pe clădirea în care a locuit Matei Eminescu, fratele Poetului.

În anul 2008 a fost iniţiatorul unor două importante aniversări centenare: 100 de ani de la trecerea prin Valea Bârgăului a poetului George Coşbuc, aniversare care a fost materializată printr-un colocviu şi un parastas, la Bistriţa Bârgăului, unde a fost dezvelită o placă omagială la Casa Parohială în care a locuit o vreme poetul, dar şi a centenarului Ion Th. Ilea, care a fost sărbătorit la Casa Corpului Didactic din Bistriţa, dar şi în Bistriţa Bârgăului, comuna natală a poetului.

Cele enumerate sunt doar câteva din multiplele sale înfăptuiri, dar trebuie să menţionăm pe cea mai importantă, care este opera sa literară, căreia s-a dedicat, începând să scrie numeroase articole, reportaje şi recenzii, publicate în: Avântul, Ecoul, Răsunetul, Mesagerul, Magazin, Gazeta Invăţământului, Steaua, Tribuna, Gazeta de Bârgău, Didactica Nova, Cosânzeana, Flux (Chişinău), şi altele.

Importante sunt însă cărţile publicate, între care amintim: George Coşbuc şi Valea Bârgăului, 1996; Matei Eminescu la Bistriţa, 1997; Elena Coşbuc, oaspete al Văii Bârgăului, 1998; I

zvorul devenirii, 2001; Soarele stă la Bârgău, 2002; Însemnări despre Coşbuc, 2003; Hram la Poiana Stampei, 2005, Însemnări autobiobibliografice, 2006, şi altele.

Profesorul gr.l de limba şi literatura română, G.V.Raţiu, s-a remarcat în diverse funcţii de conducere ale unor importante instituţii judeţene, dar s-a remarcat şi ca unul dintre cei mai importanţi scriitori ai meleagurilor nord - est transilvane, fiind membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, dar şi a multor alte societăţi şi asociaţii.

Fondator al Simpozionului Cultural al Vaii Bârgăului, organizator al mai multor ediţii, cercetător şi participant cu multe comunicari, George Vasile Raţiu a fost un profesor meritoriu în predarea limbii şi literaturii române. S-a aflat şi se află în fruntea mişcării culturale a judeţului. Prin activitatea sa bogată şi onestă a contribuit din plin la viaţa culturală a Văii Bârgăului, a judeţului şi a ţării. Om de aleasă cultură, dovedeşte dragoste faţă de comuna în care s-a născut, ducându-i numele, faima şi frumuseţea, profesorului scriitor George Vasile Raţiu a primit titlul de Cetăţean de onoare al comunei Prundu Bârgăului.

Pentru activitatea sa, la împlinirea unei frumoase vârste, îi dorim multă sănătate şi noi succese în continuare.

La mulţi ani, Domnule profesor George Vasile Raţiu !

Comentarii

19/04/10 15:57
Vizitatorsorin ...

A fost un om extraordinar , va ramane in memoria noastra prin faptele sale si prin cartile sale.A fost un adevarat ROMAN,un adevarat exemplu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5