Ciceu-Poieni este în carte
Duminică credincioşii Parohiei Ortodoxe Ciceu-Poieni sunt în sărbătoare. Poienarii marchează 550 ani de atestare documentară şi 100 de ani de la zidirea bisericii. Cu acest prilej Sfânta Liturghie va fi oficiată de P.S. Vasile Someşanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După cum ne informează preotul paroh Florin Claudiu Daniel, după sfinţirea Monumentului Eroilor, va avea loc lansarea monografiei „Ciceu-Poieni. Istorie şi credinţă”, autori Valentin Falub, Beatrice Ştir, Dumitru Ştir, apărută la Editura Eikon. După cum spun autorii monografiei aceasta s-a născut din doruri şi dureri, din vise şi dorinţe, purtate-n suflet ani de-a rândul, şi iat-o ca o pâine sfântă, rumenă şi aburindă, coaptă pe vatra milenară a satului Ciceu-Poieni.
A scrie istoria unui sat, oricare ar fi el, este cu adevărat un act de cutezanţă. Această vatră bimilenară, n-a fost doar un punct pe harta ţării, ci o aşezare umană în care a pulsat o intensă viaţă şi s-au creat valori perene.
Autorii consolidează ceea ce înaintaşii noştri ne-au lăsat, spun lumii întregi că suntem români, din viţa nobilă a lui Traian şi Decebal, că suntem aici de mii şi mii de ani, că suntem aici stăpâni din totdeauna. Locul unde te-ai născut, unde ai crescut şi te-ai „împlinit", unde ţi-ai petrecut „amintirile din copilărie", anii tinereţii, sau poate toată viaţa, este locul cel mai iubit din lume, locul de care te leagă acel „ceva" şi pe care trebuie să-1 cinsteşti toată viaţa ta. Iar cinstea cea mai mare pe care i-o poţi da este aceea de a-i rosti cu tot respectul numele şi a-i scrie, cu toată dragostea, istoria. Această carte îşi propune ca scop prezentarea acestei străvechi aşezări, din cele mai îndepărtate vremi până în zilele noastre. Cartea se deschide cu prezentarea datelor şi a coordonatelor geografice specifice satului Ciceu-Poieni, urmează istoricul localităţii, încadrat în istoria Transilvaniei începând cu epoca străveche şi veche şi până în zilele noastre. După această incursiune în istoria satului şi a parohiei se prezintă spiritualitatea caracteristică a poienarilor, nunta, botezul şi înmormântarea şi ritualurile legate de ele, precum şi diferite datini şi obiceiuri. Denumirile toponimice de locuri, dealuri văi, pâraie etc, gospodăria poienarilor - casă şi anexele gospodăreşti, descrierea portului popular din bătrâni, precum şi a ocupaţiilor de bază şi auxiliare, alături de limbajul poienarilor, sunt adevărate valenţe ale acestui colţ de rai, zugrăvite în carte. Capitolul „Locuitorii satului în actualitate" ne aduce o altă imagine a satului în transformare. O carte frumoasă, care aduce în faţa cititorilor comori ale românismului pe aceste locuri sfinte.
Adaugă comentariu nou