Ciceu Poieni, când veacurile prind viaţă
Duminică cu soare. Pe Valea Poienilor timpul pare că a încremenit. Ici colo, apa susură a dor, însoţindu-ne în drumul nostru. Peisaje desprinse din antologiile naturii, locuri care încă nu sunt atinse de poluare, aici omul nu a distrus natura, este integrat în ea, face parte din ea. Trecem prin codrii de aramă şi ajungem în cuibul de vis.
Lume multă, femei şi bărbaţi, copii şi bătrâni, în strămoşescul port, ascultă cuvântul de învăţătură a P.S. Vasile Someşanul. Pentru câteva minute ne-am rătăcit într-un colţ de rai, unde cuvintele alese ale PreaSfinţiei sale sunt primite în inima oamenilor. Poienarii sunt înainte de toate buni creştini. Sunt români adevăraţi, care au marcat 550 ani de atestare documentară şi 100 de ani de la zidirea bisericii. O biserică precum îi stă bine unei mirese a Domnului, frumoasă precum clipele de rugăciune, aşezată în centrul comunităţii, precum mama lângă prunci.
Cuvinte frumoase după Sfânta Liturghie, rostite şi de protopopul Doru Zimveliu, de prof. univ. dr. Ioan Chirilă, decan al Facultăţii de Teologie a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, dar şi de preotul satului, Florin Claudiu Daniel, profound emoţionat. Pentru strădania lui de a fi un bun păstor pentru comunitate, din ordinal ÎPS Andrei, mitropolitul nostru, P.S. Vasile Someşanul, l-a ridicat la rangul de iconom. Un preot tânăr, care slujeşte cu credinţă la altarul străbun. Priceasna cântată de artistul Alexandru Pugna, fiu al acestor meleaguri, a fost fredonată de toată suflarea.
Din curtea bisericii mulţimea s-a mutat alături, asistând la sfinţirea Monumentului Eroilor. Lacrimile apar în ochii sătenilor, lăcrimează pentru ai lor, pentru care, peste timp, este un gest de recunoaştere. Au luat cuvântul, la acest moment solemn col. r. Ioan Cordovan, preşedintele Societăţii culturale “Cultul Eroilor” Bistriţa, Ioan Birişiu, preşedinte Asociaţia Veteranilor de Război, primarul Ioan Ţărmure, deputatul Ioan Ţintean, senatorul Dănuţ Prunea, inspectorul şcolar Vasile Marc, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Bistriţa, Alexandru Câţcăuan care au subiliniat importanţa păstrării amintirii celor care s-au jertfit pentru noi. Acordurile oferite de fanfara din Bistriţa, condusă de Cornel Moldovan, a întregit atmosfera de sărbătoare.
A urmat lansarea monografiei „Ciceu-Poieni. Istorie şi credinţă”, autori Valentin Falub, Beatrice Ştir, Dumitru Ştir, apărută la Editura Eikon. Despre autorii monografiei au vorbit scriitorii George Vasiel Dâncu, Victor Ştir, fiu al satului, şi prof. dr. Vasile V. Filip. După cum ne-au declarat autorii antologia s-a născut din doruri şi dureri, din vise şi dorinţe, purtate-n suflet ani de-a rândul, şi iat-o ca o pâine sfântă, rumenă şi aburindă, coaptă pe vatra milenară a satului Ciceu-Poieni. A scrie istoria unui sat, oricare ar fi el, este cu adevărat un act de cutezanţă. Această vatră bimilenară, n-a fost doar un punct pe harta ţării, ci o aşezare umană în care a pulsat o intensă viaţă şi s-au creat valori perene.
La Ciceu Poieni viaţa are un alt sens. Aici, unde se pare că lumea este la capăt de drum, încep de fapt drumurile. Aici identitatea noastră de români, de creştini, de oameni ai locurilor, este profound impregnată în inimi. Duminică sătenii şi-au cinstit satul i-au rostit cu tot respectul numele au scris, cu toată dragostea, o nouă filă de istorie.
Adaugă comentariu nou