Cinci copii au fost abuzaţi sexual în cursul anului trecut

Cele cinci cazuri de abuz sexual asupra copiilor au fost confirmate de către conducerea Direcţiei generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud. Conform prevederilor legale existente, orice persoană care prin natura profesiei sau ocupaţiei sale lucrează direct cu un copil şi are suspiciuni în legătură cu existenţa unei situaţii de abuz sau de neglijare a acestuia este obligată să sesizeze Serviciul Public de Asistenţă Socială sau Direcţia Generală de asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în a cărui rază teritorială a fost identificat cazul respectiv.

Pentru a verifica sesizările privind cazurile de abuz şi neglijare a copilului, reprezentanţii DGASPC au drept de acces, în condiţiile legii, în sediile persoanelor juridice, precum şi la domiciliul persoanelor fizice care au în îngrijire sau asigură protecţia unui copil. Pentru efectuarea acestor verificări, organele de poliţie au obligaţia să sprijine reprezentanţii direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

Propunerile autorităţilor, „o discuţie abstractă”

Totul sună bine şi frumos, dar în realitate lucrurile nu stau deloc aşa. În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, de ieri, au fost dezbătute măsurile care trebuie luate în cazurile de exploatare şi abuz sexual asupra copiilor. S-au prezentat propuneri care mai de care mai „abstracte”, aşa cum spunea şi Mircea Oliv, consilier în Cancelaria Prefectului.

„ Ar trebui să cunoaştem care este starea reală de agresivitate din judeţul nostru. Până acum a fost doar o discuţie în abstract. Toate instituţiile implicate ar trebui să caute modalităţi pentru a diminua aceste probleme. De pildă, Direcţia Municipală de Servicii Sociale ar trebui să vină concret cu nişte măsuri antiviolenţă, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Judeţean ar trebui să demareze acţiuni de identificare a acestor copii cu probleme”, a precizat Mircea Oliv.

Propuneri

Realizarea la nivel judeţean a unui centru de reabilitare psihosocială a copiilor care au suferit o formă de abuz, precum şi a familiilor acestora este măsura cea mai urgentă care se impune în acest caz. Au mai existat şi alte propuneri, unele care sfidează responsabilitatea umană. De pildă, Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud propune ca pentru creşterea interesului în depistarea cazurilor de exploatare şi abuz sexual asupra copiilor, să fie stimulaţi medicii de familie, prin punctarea acestor servicii în contractul încheiat cu CJAS. De parcă, pentru a te ocupa mai îndeaproape de un copil abuzat, musai este nevoie să fii stimulat financiar.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud a propus să fie prevăzut în Codul Penal şi obligaţia de raportare a cazurilor de abuz. Cei vizaţi sunt persoanele care lucrează direct cu copii de la vecini, profesori, medici etc.

Eventualele hotărâri şi propuneri vor fi transmise Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5