Întâmplări cu miez

Ciudata hartă a lui Zou En-Lai

Cei mai în vârstă îşi amintesc probabil că personajul din titlu (sau Ciu En- Lai-cum se mai ortografia numele lui) a fost prin anii ’60) prim-ministru al lui Mao Tze-Dun, „marele cârmaci” al Chinei comuniste. Acesta -Zou- s-a îmbolnăvit de cancer esofagian, ceea ce l-a tulburat foarte mult. De pe înalta sa poziţie în stat, a hotărât să se facă o lucrare foarte vastă la scara întregii Chine şi să se înregistreze toate cazurile de cancer, precum şi deprinderile alimentare ale acelor zone cercetate. S-a alcătuit apoi o hartă care consemna rezultatele constatate. Relativ târziu, după anii ’90 ai secolului trecut, numita hartă a început să fie cercetată de savanţi americani, care au tras şi concluziile de rigoare.

S-a stabilit că pur şi simplu rata de îmbolnăviri de acel tip era foarte mare în regiunile unde se consuma mai multă carne, în timp ce acolo unde consumul de carne era redus sau chiar zero, boala scădea considerabil procentual sau pur şi simplu nu exista.

Aşadar, excesul de proteine (căci aceasta este carnea) duce la îmbolnăviri fatale. Omul de azi a devenit nu omnivor, ci carnivor înrăit, devenind o obişnuinţă ceea ce înainte era doar prilej de sărbătoare. Nici nu se mai postesc posturile recomandate de Biserică cum era în vremuri nu foarte depărtate. Belşugul devine prilej de nefericire, de moarte.

Şi totuşi, privind la cei care trăiesc dincolo de Cercul Polar, i-am văzut pe locuitorii de acolo zicând că ei consumă foarte multă carne, aproape numai carne şi mai rar legume, fiindcă sunt aduse cu greu. Ba chiar noaptea se scoală şi consumă carne (de ren). Şi nu se îmbolnăvesc, ajutându-i să reziste la cumplitul ger polar ce soarbe din om toată puterea. Doar aici excesul de proteine nu este fatal, fiindcă proteinele sunt transformate de organism în glucide, metabolizate de ficat şi rezultând energia care mişcă persoanele.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5