Cum putem opri epidemia obezității sau mâncatul excesiv?
Ce înseamnă să te bucuri de o mâncare adevărată? Alimentația adevărată se referă de fapt la ingredientele de calitate, la alimentele proaspete, care să conțină multe substanțe nutritive și care să fie prelucrate foarte puțin, să nu conțină adaosuri, produse artificiale, conservanți, aditivi, etc. Alimentația de calitate trebuie să cuprindă fructe, legume, carne slabă, produse lactate și pește. Nu trebuie să consumi produse prelucrate care au o etichetă elaborată cu tot felul de ingrediente și să-ți faci probleme cu ceea ce conțin ele, mai ușor este să le înlocuiești total cu fructe și legume proaspete cumpărate de la țăranii din piață, cu brânzeturi, cu pește proaspăt, ouă de găină de curte și alte produse ecologice, care provin de la animale crescute cu iarbă, liber și nu cu alimente modificate genetic. Cel mai simplu sfat pe care ți-l poate da un om de la țară care duce o viață sănătoasă, este să cumperi și să mănânci doar alimente proaspete.
Evită să consumi mâncăruri nesănătoase de tip fast-food, conserve, produse sărate, băuturi prelucrate, chips-uri, bomboane, prăjituri, alimente false care sunt produse industrial și care conțin ingrediente nealimentare, tot felul de aditivi, coloranți, conservanți și uleiuri hidrogenate.
Renunță la fumat! Chiar dacă spui că faci o alegere bună cumpărând tutun de calitate pentru țigări trebuie să știi că și acesta are consecințe grave asupra sănătății tale. Fumatul pe termenul lung este periculos, crește riscul de cancer și de boli de inimă, acest fapt a fost dovedit deja de către cercetători prin studiile lor. Imediat ce ai fumat chiar și o singură țigară, prin fum ai absorbit o serie de substanțe toxice care îți afectează metabolismul și sănătatea organismului.
Studiile au arătat că fumul de la o singură țigară ajunge în plămâni, afectează nivelul de oxigen din sânge, iar la inimă, rinichi și ficat apar deja semne de toxicitate chiar după fumat. Dacă fumatul devine un viciu, nicotina și alte substanțe toxice din fumul de la țigări ajung tot mai mult în organism, ele devin foarte periculoase pe termen lung, afectează metabolismul, organele, celulele, scad imunitatea, produc inflamații și distrug treptat sănătatea organismului.
Încearcă să renunți la obiceiurile rele și când spun aceasta mă refer la acele obiceiuri ale căror efect ne place să ne facem că nu-l recunoaștem. De exemplu nu este bine să consumi grăsimi hidrogenate, prea mult zahăr, alcool, cofeină și mâncare nesănătoasă. Pentru a slăbi trebuie să faci un minim de efort pentru a-ți schimba alimentația, să elimini produsele nocive care îngrașă și să alegi alimente neprelucrate, integrale, care accelerează metabolismul.
Foarte importantă este detoxifierea organismului la începutul oricărei diete pentru că astfel scapi de alergenii alimentari și îți cureți organismul. Pentru aceasta poți consuma alimente integrale care îți plac și pe care le consideri delicioase, fructe și legume proaspete, și astfel vei observa că vei avea somnul mai odihnitor, te vei simți mai bine și mai plin de energie.
Consumă proteine la micul dejun (ouă, semințe, nuci); alege doar produse organice pentru orice masă din zi, dacă este posibil; mănâncă pește cu acizi grași esențiali Omega-3 și proteine de calitate (cod negru, somon, hering, sardine, fructe de mare); consumă leguminoase (năut, linte) pentru că acestea reduc nivelul de colesterol din sânge; evită să mănânci prea multă carne; folosește plante cu mulți antioxidanți la gătit (ghimbir, tumeric, rozmarin); bea sucuri naturale din cireșe, mere, pere, piersici, rodii, struguri, în general fructe și legume proaspete; alege alimente cu un conținut bogat de antioxidanți și care ajută la detoxifierea organismului (spanac, varză, broccoli, sfeclă, usturoi, coriandru).
Pentru a slăbi sănătos și a preveni obezitatea o soluție pe termen lung este și mișcarea. Poți face orice activitate fizică îți place, să te plimbi zilnic pe jos la aer curat, să mergi la sală, să faci un sport (ex. înot, tenis), să te ocupi de grădinărit sau altceva, important este să te miști mai mult, pentru că acest lucru este important pentru organism și foarte sănătos.
Citiţi şi:
- Tu esti pregatit pentru vara? Iata care sunt cele mai bune alimente pe care le poti consuma in sezonul cald!
- Când e vorba de caniculă, ne pregătim!
- Gheorghe Puica: Cum să revii la alimentaţia normală după ce ai ţinut post
- Ce înseamnă o alimentație sănătoasă? Iată ce trebuie să știi
- Exerciții fizice, alimentație sănătoasă sau ambele?
Adaugă comentariu nou