Gheorghe Puica: Cum să revii la alimentaţia normală după ce ai ţinut post

Gheorghe Puica DSP BN Comp. de Promovare a Sanatatii

Postul este o perioadă benefică pentru organism, deoarece ai ocazia să-ţi detoxifici organismul şi să-l hrăneşti sănătos, cu multe legume şi fructe.
În timpul postului, organismul este eliberat de povara excesului de proteine animale şi se răsfaţă în special cu alimente alcaline, care reglează pH-ul şi purifică ţesuturile. După post, cel mai greu este să revii la alimentaţia obişnuită şi cel mai uşor este să cazi în capcana periculoasă a tranziţiei.
Iată ce ar trebui să faci pentru a reveni la alimentaţia normală după post.
Nu da iama în carne şi în grăsimi
În perioada postului, organismul este privat de proteinele animale cu care a fost obişnuit, aşa că imediat ce le primeşte din nou, va fi atât de avid să le păstreze, încât va stoca tot excesul sub formă de depozite adipoase. Aşadar, sub nicio formă nu trece de la post direct la mâncarea specifică sărbătorilor sau la alimentaţia normală.
Pe lângă faptul că rişti să acumulezi kilograme în plus, ai şanse mari să te alegi cu o indigestie de toată frumuseţea.
Alimentele de origine animală ar trebui reintroduse treptat şi în cantităţi mici în alimentaţia obişnuită, astfel încât organismul să aibă timp să se acomodeze din nou cu produsele grele. Îţi trebuie o doză bună de ambiţie pentru a face face acestei provocări, dar merită cu prisosinţă.
Continuă să mănânci multe legume şi fructe
Chiar dacă după perioada postului vin sărbătorile, iar bucatele tradiţionale îţi fac cu ochiul, ar fi excelent dacă nu ai uita să consumi şi legume. La orice masă, trebuie să consumi salate sau să ai platouri cu legume, pentru a susţine digestia şi a înlesni procesul de asimilare a substanţelor nutritive.
Mănâncă porţii mici şi dese
Dacă stai 2 zile să găteşti pentru sărbători, nu trebuie să mănânci totul la o masă, cu atât mai puţin dacă ai ţinut post.În schimb, este recomandat să mănânci puţin şi des, să guşti din preparatele tradiţionale, nu să te saturi cu ele. Tranziţia de la post la alimentaţia obişnuită este grea pentru organism, însă dacă mănânci puţin şi des, o faci să devină mai uşoară.
Nu sări peste mesele principale
Când revii la alimentaţia obişnuită după ce ai ţinut post, încearcă să nu sari pentru mesele principale. Organismul tău este puţin dat peste cap şi are nevoie constantă de alimente uşoare, pentru a-şi lua doza de energie necesară desfăşurării activităţilor.
Consumă supe lejere
O modalitate foarte bună de a reintroduce carnea în alimentaţia de după post este să consumi supe de pui sau curcan sau ciorbiţe uşoare de vită. Supele îţi hidratează organismul şi sunt bune pentru digestie, mai ales după o perioadă de post.
Bea multă apă
Odată cu revenirea treptată la alimentaţia normală, trebuie să îţi hidratezi foarte bine organismul. Cât timp ai ţinut post şi ai mâncat multe legume, o bună parte din apă provenea chiar de la aceste alimente, deci este bine să-ţi păstrezi obiceiul de a consuma legume, iar pe deasupra ar fi perfect dacă ai bea mai multă apă. Apa curăţă organismul de toxine, susţine digestia, îţi conferă mai repede senzaţia de saţietate şi păstrează supleţea pielii.
Poţi adăuga în apă şi suc de lămâie, pentru un efect detoxifiant mai puternic.
Fă mişcareNu în ultimul rând, odată cu trecerea de la post la alimentaţia normală este bine să faci mişcare după fiecare masă. Şi nu uita, nu te ridica niciodată sătul de la masă!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5