Exerciții fizice, alimentație sănătoasă sau ambele?
-
View the full image
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/KZc9h88nwpM
Într-o societate modernă, care îmbătrânește din ce în ce mai mult, chiar dacă speranța de viață a crescut semnificativ, datorită progresului medicinei, sănătatea multora s-au agravat. Cum schimbăm acest lucru? Cum facem să ne îmbunătățim stilul de viață? Răspunsul vine, de cele mai multe ori, instantaneu. Prin sport și alimentație. Dar care mai mult? Sau cum procedăm? Te lămurim în rândurile de mai jos.
Activitatea fizică - medicament pentru corp, minte și spirit
O plimbare lungă pe marginea unui râu sau cu bicicleta, schiezi sau joci fotbal. Indiferent de tipul lor, activitățile fizice aduc beneficii nenumărate sănătății și reprezintă un motiv excelent pentru a te ridica de pe canapea și a te reconecta cu natura. Te ajută să te eliberezi de stresul acumulat și să canalizezi energiile către altceva decât computerul sau a televizorul.
Exercițiul fizic trebuie sa devină parte din rutina ta zilnică și nu doar un test pentru „proba costumelor”. Un stil de viață activ constant poate îmbunătăți totul: de la calitatea somnului până la memorie, de la o viață mai fericită până la un trai mai lung.
Beneficii asupra organismului:
-
întărește sistemul imunitar;
-
îmbunătățește circulația sângelui, oxigenarea țesuturilor musculare și ale creierului;
-
menține plămânii sănătoși;
-
reduce riscul de obezitate - începând chiar de la o vârstă fragedă;
-
îmbunătățește calitatea somnului;
-
accelerează metabolismul;
-
reduce nivelul colesterolului;
-
previne și reduce riscul de osteoporoză.
Mai mult decât atât, un stil de viață activ are beneficii semnificative pentru psihic și pentru viața socială:
-
Îmbunătățești starea de spirit - efortul fizic ajută la eliberarea frustrărilor și a nervozității acumulate. Dacă este practicat dimineața, te poate face să începi ziua într-un mod activ și relaxat;
-
Ajută la gestionarea competitivității - practicând un sport competitiv, înveți să câștigi, să pierzi, să gestionezi dezamăgirile și frustrările în acest sens; înveți din greșelile tale și te îmbunătățești, din ce în ce mai mult;
-
Îți permite să-ți faci noi prieteni - indiferent dacă mergi la sală, alergi în parc sau într-un club, vei fi mereu înconjurat de alți oameni, iar aceasta este o modalitate excelentă de a-ți face prieteni noi
Alimentația - cheia către un stil de viață sănătos
Conform specialiștilor, un stil de viață sănătos este reprezentat, în procent de 80%, de o alimentație adecvată și 20% de activitatea fizică.
Astfel, alimentația nu este numai energie și hrănire dar, este, de asemenea, mijlocul prin care să te menții sănătos. O dietă bazată pe alimente nesănătoase și din care lipsesc nutrienții necesari pentru organism crește riscul apariției unor probleme de sănătate grave.
Alimentația sănătoasă și corectă se traduce prin:
-
un echilibru de nutrienți;
-
alimente bio;
-
moderarea cantităților.
Energia pe care o asimilezi din alimentație este măsurată în calorii. Însă, nu toate caloriile sunt la fel. De aceea, este recomandat să alegi cele mai bune alimente slabe caloric dar cu volum mare, bogate în fibre, vitamine, minerale şi apă. O dietă bazată pe astfel de alimente ţine departe senzaţia de foame şi este mult mai eficientă în menţinerea greutăţii pe termen lung.
Care este punctul de plecare pentru o alimentație sănătoasă? Este foarte simplu, la îndemâna tuturor și ușor de implementat:
-
consumă fructe și legume neprocesate, de sezon;
-
consumă zilnic doi litri de apă sau lichide sănătoase - sucuri naturale proaspete, infuzii;
-
completează dieta cu suplimente alimentare (Calciu, Magneziu, Omega 3 sau extracte de ceai verde sau cafeină care îți oferă energie și îți pot întări imunitatea);
-
evită consumul excesiv de sare și zahăr;
-
consumă 5 sau 6 mese mici pe zi;
-
adoptă metode sănătoase de gătire, precum coacerea sau aburul, în loc de prăjitul în ulei.
Alimentația și sportul sunt completate de odihnă
Studiile au arătat că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte tind să crească mai mult în greutate și au un risc mai mare de obezitate. Dacă vrei să-ți protejezi sănătatea mentală, fizică și să sporești calitatea vieții, nu sări peste odihnă. Aceasta completează cu succes alimentația și exercițiul fizic și ajută corpul să se refacă și să își dezvolte masa musculară.
Este important să știi că nu există o „rețetă” universală. Trebuie să adaptezi ponderea dintre alimentație și exercițiu fizic la nevoile organismul tău. Evident, dacă ai un stil de viață foarte activ, alimentația va trebui adaptată astfel încât să-ți asiguri aportul de energie necesar.
În concluzie, secretul pentru un randament optim al organismului constă în găsirea echilibrului perfect dintre alimentație și mișcare, factori complementari ai unui stil de viață calitativ.
Citiţi şi:
- Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud: Seniorat, alimentație și hidratare
- Ce înseamnă o alimentație sănătoasă? Iată ce trebuie să știi
- Octombrie, Campania națională pe Nutriție/Alimentație
- 5 motive pentru a avea o hidratare corecta in timpul zilei
- Cum să adopți o alimentație săracă în grăsimi: 5 sfaturi
Adaugă comentariu nou