160 de ani de istorie românească 1859-2019

Colegiul Naţional George Coşbuc nu-şi uită trecutul. Profesorii şi elevii, deopotrivă, au marcat Mica Unire!

consilier educativ Sofia Harapaşcu

        Ca în fiecare an, la Colegiul Național George Coșbuc, flacăra românismului este păstrată vie, iar năsăudeanii rememorează unirea Moldovei cu Țara Românească. Cu această ocazie, în aula Colegiului s-a organizat un moment care reînvie și amintește de aceste evenimente marcante din trecut. Evenimentul a fost  găzduit și susținut  de Catedra de Istorie și cea de Limba română, prin implicarea doamnei profesor Floare Vaida, d-l profesor Sorin Suciu  și a consilierului educativ, profesor Sofia Harapașcu.

      În debutul întâlnirii, doamna profesor Floare Vaida a prezentat contextul Unirii din 1859, evidențiind încercările succesive ale românilor de a-și împlini idealul pe cale diplomatică și plebiscitară. De asemenea, s-a insistat asupra însemnătății acestui eveniment din punct de vedere istoric, respectiv  alegerea lui Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

    Prezentarea power-point a fost completată de precizarea  personalităților istorice și culturale, fără de care Unirea nu s-ar fi înfăptuit: M. Kogălniceanu, frații Brătianu, Frații Golescu, V. Alecsandri. Însistând asupra nenumăratelor reforme și contribuții  la crearea statului modern român, doamna profesor Floare Vaida a discutat despre rolul esențial al domnitorului între anii 1863-1865: reorganizarea învățământului primar, gimnazial și cel superior, înființarea Universităților din Iași și București, reforma agrară, modernizarea statului național român.

    Spicuind din materialul prezentat elevilor și profesorilor prezenți în Aula Colegiului, memorabile rămân cuvintele spuse de Alexandru Ioan Cuza înainte de moarte:

Să-i dea Dumnezeu  să-i meargă  țării mai bine fără mine decât cu mine. Să trăiască România!”.

    În a doua parte a întâlnirii, elevii au participat la un concurs interactiv, organizat prin reluarea și sintetizarea unor informații oferite prin prezentările power-point. Cum Ziua Unirii nu se putea  incheia altfel, elevii și profesorii s-au prins în horă, pentru a-și manifesta bucuria unirii  celor două ținuturi istorice românești.

    

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5