Colindătorii din Spermezeu și Căianu Mic lăudaţi de Mitropolitul Andrei. Judeţul nostru a câştigat concursul de colinde al Mitropoliei Clujului
Zeci de tineri din județele Cluj și Bistrița-Năsăud au demonstrat că știu să păstreze colindele și tradițiile de Crăciun. Aceasta în cadrul Festivalului-concurs „Episcop Nicolae Ivan”, ajuns la cea de-a patra ediție.
Evenimentul a avut loc în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, a profesorilor coordonatori, dar și a iubitorilor de tradiții. Pe scenă au urcat 14 cete de colindători, îmbrăcați în costumele populare din zona de proveniență, și au prezentat în fața publicului, dar și a juriului de specialitate, colinde și diferite obiceiuri și tradiții străvechi de Crăciun.
Prestația lor a fost atent urmărită și evaluată de un juriu de specialitate din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în calitate de președinte de onoare, Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Lect. Univ. Gabriela Munteanu de la Academia de muzică „Gh. Dima”, etnologul Cosmina Mocanu, de la Institutul Arhiva de folclor a Academiei Române, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Bogdan Ivanov și directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj, pr. Liviu Vidican Manci.
Ediția din acest an a fost câștigată de grupurile de colindători din Spermezeu și Căianu Mic din județul Bistrița-Năsăud, cu toate acestea toate grupurile participante au fost felicitate de Mitropolitul Clujului.
„Dragi tineri cu mult drag și cu multă nostalgie v-am privit tot timpul în care ne-ați adus în față tradițiile noastre coborâtoare din adânc de dalbe datini. Ne bucurăm că ați preluat voi steagul și mergeți înainte. Vă felicităm din tot sufletul pe toți cei ce v-ați implicat ca această activitate să iasă frumos”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Festivalul Concurs de Colinde „Episcop Nicolae Ivan” a fost inițiat în urmă cu trei ani cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Andrei, iar prima ediție a fost organizată în 2011,cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la reactivarea Arhiepiscopiei Clujului.
Inspectorul de religie al județului Cluj, pr. Marian Sidon a declarat cu privire la importanța acestui festival-concurs că este de apreciat implicarea profesorilor de religie, dar și de alte specialități în această activitate extra-curriculară, ceea ce demonstrează că printre prioritățile lor se află și viața satului de altă dată, care acum în preajma Crăciunului este reînviată prin colindele și tradițiile frumoase legate de Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos.
„Festivalul de colinde și obiceiuri „Episcop Nicolae Ivan”, ajuns la a IV-a ediție, dorește să prezinte și să ofere elevilor și profesorilor cadrul în care aceștia să-și manifeste nobilele preocupări”, a precizat Inspectorul de religie al județului Cluj, pr. Marian Sidon.
Citiţi şi:
- Belciugarii din Ilva Mare au câştigat laurii concursului de tradiţii al Mitropoliei Clujului. Sute de spectatori i-au aplaudat în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai
- Elevi din Căianu Mic, Teaca, Spermezeu şi Telciu au colindat la Cluj în prezenţa mitropolitului Andrei şi a episcopului Benedict la Festivalul „Episcop Nicolae Ivan”
- Încep festivalurile de colinde
- Colindători din Năsăud, Căianu Mic, Teaca şi Spermezeu vor reprezenta judeţul la Cluj-Napoca la Festivalul binecuvântat de mitropolitul Andrei
- Mitropolitul Andrei, în mijlocul comunității din Sângeorz-Băi, la sfinţirea clopotelor noii biserici. Consilierul judeţean Mirela Cârcu a primit Crucea Transilvană. Primarul Cătălin Bota- Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”
Comentarii
Cei din Spermezeu au reprezentat Protopopiatul Beclean , in timp ce, Bistrita a fost reprezentata de elevele Colegiului National Andrei Muresanu Bistrita, care au plecat acasa cu premiul intai
Au fost 13 grupe
Adaugă comentariu nou