Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud: Luni, 17 octombrie, în sala „Borgo Prund” invităm publicul la o călătorie inedită în adâncurile Pământului
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud vă așteaptă la vernisajul expoziției „Cuarțul”, organizată de Secția Științele Naturii, luni 17 octombrie, ora 13:00, în sala „Borgo Prund”.
Invităm publicul la o călătorie inedită în adâncurile Pământului, acolo unde s-au format florile de mină și mineralele de-a lungul timpului geologic, de unde au fost extrase de mineri și aduse la suprafață ca noi să ne putem bucura astăzi de frumusețea lor.
Expoziția aduce în prin plan eșantioane de cuarț, unele în diverse parageneze, varietăți ale acestuia, dar și alte minerale din clasa oxizilor și hidroxizilor. Piesele provin din colecția de mineralogie a Muzeului Bistrița, colecție ce a început să se constituie încă din anul 1954 în jurul unui nucleu de minerale, iar ulterior, prin achiziții și donații, colecția a crescut numeric, ajungând astăzi să numere peste 2000 de eșantioane. Valoarea științifică și estetică a eșantioanelor a condus la clasarea unora dintre acestea în categoria juridică Fond a patrimoniului cultural național mobil.
Strânse într-un buchet, florile de mină și mineralele expuse provin din exploatările miniere de la Baia Mare (minele Baia Sprie, Cavnic, Herja, Băiuț, Poiana Botizei) și de la Rodna.
Alături de fascinantul cuarț, vor putea fi admirate varietăți de SiO2 și eșantioane exotice dintre care amintim ametistul din Brazilia și Madagascar, cuarțul din Arkansas (SUA), geodă de cuarț și cuarț roz (Brazilia), citrin (Volodarsk, Ucraina), de asemenea și alte varietăți provenite din țara noastră: calcedonie de Trestia (MM), lemn silicifiat (Prăvăleni, HD), opal xiloid (Toplița, HR), jasp (Cheile Babei, MM). Tot în același cadru ne vor încânta privirea bijuterii, respectiv geme șlefuite din care se obțin podoabe.
Cadrul expozițional este întregit cu obiecte de minerit (lampă opaiț, lampă carbid, cască miner, etc.), provenite de la Muzeul Mineritului Rodna, iar informația aferentă (ce conține texte de specialitate) este pusă la dispoziția publicului vizitator pe cele 10 panouri care completează și desăvârșesc expoziția.
Curator expoziție: Muzeograf, Alina Lehaci Vă așteptăm cu drag!
Manager,
Dr. Alexandru Gavrilaș
Citiţi şi:
- Elevi de la Școala Gimnazială "Ștefan cel Mare" Bistrița, la vernisajul expoziției „Cuarțul" de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
- Expoziție de obiect și pictură Eugen Alupopanu, la Complexul Muzeal, în Sala „Borgo Prund”
- Frumuseţea mineralelor
- Salonul de minerale, fosile şi geme la Complexul Muzeal
- 20 de ani de la primul Salon de minerale, fosile şi geme
Adaugă comentariu nou