Conexiuni aniversare şi Florile dorului
În sala ,,Conexiuni” a Palatului Culturii s-a desfășurat întâlnirea lunii martie a membrilor Societății ,,Conexiuni” a Scriitorilor Bistrițeni, evenimentul fiind coordonat de președintele ,,Conexiunilor”, scriitorul și jurnalistul Zorin Diaconescu, care a anunțat că pe agenda întâlnirii sunt prezentarea publicației ,,Conexiuni magazin” a Palatului Culturii și lansarea cărții ,,Florile dorului” de poetul bistriţean Dumitru Alexandru Bar, aflat la al doilea volum de versuri.
Redactorul - șef, scriitorul şi jurnalistul Menuț Maximinian a avut oportunitatea rostirii unei prezentări în cei mai frumoși termeni a publicației care este dedicată activităților Palatului Culturii Bistrița și a ajuns în anul al 14-lea de apariție, la numărul 40. Menuţ Maximinian a precizat că publicația a fost înființată de directorul Palatului Culturii care împlinește 15 ani în fruntea instituției ce a cunoscut consacrare maximă în această perioadă. Evenimentul central al numărului lansat al publicației a fost aniversarea unei jumătăți de secol de activitate a ansamblului de muzică tradiţională ,,Cununa de pe Someș”, sărbătorit cu fast în anul Centenarului. Despre ansamblul care s-a acoperit de glorie pe scenele naționale, europene, mondiale semnează texte Menuţ Maximinian şi Doris Cosma cu variantă englezești realizate de Zorin Diaconescu. În cei cinsprezece de directorat al prof. dr. Dorel Cosma, instituția a beneficiat de o susținere pe măsură din partea Primăriei Bistrița, sub mandatul primarului Ovidiu Teodor Crețu, pasionat de cultură, şi consemnat de Menuț Maximinian cu următoarea frază rostită de primar: ,,Cununa de pe Someș -ambasador excepțional al culturii noastre prin Europa”.
Se pot citi, cu mare interes, texte despre manifestările dedicate Centenarului Unirii, de asemenea, este prezentat amplu momentul festiv de la San Giovani Rotondo, din Italia, unde prof. dr. Dorel Cosma a primit titlul de cetățean de onoare al orașului amintit.
Nu se poate discuta despre revistă fără a aminti condițiile grafice excepționale în care apare, de asemenea, fără să fie remarcată secțiunea în limba engleză, realizată de Zorin Diaconescu cu destinație cititorii din străinătate. În acest cadru, a fost lansat şi volumul dedicat Ansamblului profesionist „Cununa de pe Someş” la 50 de ani de activitate, ce surprinde activitatea cunoscutului ansamblu bistriţean încă de la înfiinţare, turneele avute în ţară şi în străinătate şi cu precădere activitatea de când artiştii au trecut la stadiul de profesionişti, începând cu anul 2017. Gândurile la 50 de ani de activitate şi prezentarea turneului Centenarului în oraşele înfrăţite întregesc, alături de fotografii, conţinutul acestei cărţi-album.
În partea a doua a întâlnirii, despre cartea de poezii ,,Florile dorului” a lui Dumitru Alexandru Bar a rostit o veritabilă hermeneutică câtorva poezii prof. dr. Vasile V. Filip, cunoscut la nivelul întregii ţări pentru studiile sale de etnologie. Vasile V. Filip a găsit similitudini cu teme consacrat de Eminescu, dar și folosirea de către autor a metricii poeziei populare româneşti, adaptată remarcabil la versul său, la tehnica pe care comentatorul o găsește mai elaborată, mai suplă în acest volum. De notat că, prof. dr. Vasile V. Filip urmărește de la prima carte scrisul lui Dumitru Alexandru Bar și constată pe lângă atmosfera liniștitoare, pozitivă a versurilor, o sensibilitate remarcabilă a autorului.
În intervențiile sale, Zorin Diaconescu a vorbit despre ,,Conexiuni” subliniind beneficiile adresabilității și dincolo de limba română, de asemenea, a făcut o paralelă între condiția cărții de poezie în țara noastră, unde adesea, există pasiunea pentru scris și tipărire a poeziei în principal de către autor, mentalitate care în Occident este înlocuită de interesul editorului pentru a vinde o carte tipărită, fapt care face ca debutanții, de regulă, să fie dezavantajați la încrederea pentru a fi promovați.
În încheiere, scriitorul Alexandru Olteanu a citit câteva catrene umoristice, scrise ad-hoc, referitoare la carte și eveniment.
Citiţi şi:
- Conexiuni, un fenomen literar
- Zorin Diaconescu, ales preşedinte al Societăţii Scriitorilor Bistriţeni Conexiuni
- Preşedintele CJ, prefectul, primarul, la dubla lansare de carte a scriitorului Dorel Cosma
- Sub sigla lui Liviu Rebreanu, literatura bistriţeană a ajuns până în India
- Conexiuni literare, gata de lansare
Adaugă comentariu nou