Construirea unui heliport pe terasa superioară a Spitalului Judeţean, estimată la 7,8 milioane lei
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăudva dezbate în şediţa ordinară de vineri, în vederea aprobării, Studiul de Fezabilitate cu elemente specifice din Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții aferent obiectivului „UPU – SMURD - Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, construire heliport pe terasa superioară”. Proiectul include şi indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţie.
Valoarea totală a proiectului este de 7.881.089,83 LEI (inclusiv TVA), din care construcții-montaj (C+M) reprezintă 5.655.804,38 LEI (inclusiv TVA). Suprafața construită aferentă zonei de funcționare a heliportului este de peste 1000 metri pătraţi.
Durata de realizarea a proiectului este estimată la 20 luni, din care 2 luni este perioada necesară pentru întocmirea proiectului tehnic, iar 18 luni este perioada de execuție a lucrărilor.
În vederea justificării necesității obiectivului de investiții s-a avut în vedere analiza cererii privind asigurarea distribuției teritoriale echilibrate a serviciilor medicale de urgență prin preluarea pacienților de la nivel județean, care nu pot fi tratați în sistem ambulatoriu, precum și îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență.
În Unitatea de Primiri Urgențe se prezintă anual peste 50.000 de cazuri. Astfel, cererea de servicii medicale de urgență este în creștere, de unde apare și necesitatea modernizării și extinderii infrastructurii existente.
Odată cu dezvoltarea sistemului aeromedical din România, s-a înființat și Punctul de Operare Aeromedical Târgu-Mureș și urmează să fie înființat și Punctul de Operare Aeromedical Jibou, ale căror elicoptere sunt preconizate să efectueze misiuni aeromedicale pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud.
Pentru ca elicopterul să poată opera la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, este necesară existența unui heliport proiectat, construit și autorizat, în conformitate cu Ordinul comun nr. 277/777 din 23 iunie 2004, emis de ministrul administrației și internelor și ministrul sănătății, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 126/2003 privind operarea, funcționarea și finanțarea asistenței de urgență acordate cu elicopterele achiziționate de Ministerul Sănătății și repartizate operatorilor medicali Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, aprobată prin Legea nr. 40/2004.
Identificarea oportunităţilor generate de mediul social și legislativ a determinat Consiliul Județean Bistrița-Năsăud să iniţieze lucrările de intervenţie la obiectivul menţionat.
Obiectiv principal constă în îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență în cadrul SJU Bistrița.
Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, prin documentație se propun investiții de tipul reabilitare, modernizare, extindere, dotare infrastructură unități de primiri urgențe-realizare heliport ce vor contribui la asigurarea distribuției teritoriale echilibrate a serviciilor medicale de urgență prin preluarea pacienților de la nivel local, care nu pot fi tratați în sistem ambulatoriu.
Citiţi şi:
- A fost semnat contractul de proiectare şi execuţie a heliportului de la Spitalul Judeţean. Radu Moldovan: E o investiţie de 1,5 milioane euro, din bugetul Consiliului Judeţean
- Heliportul de pe Spitalul Județean de Urgență, recepționat! Un elicopter SMURD a avut misiunea de calibrare a echipamentelor!
- Managerul SJU Bistriţa, Gabriel Lazany: Au început lucrările pentru construcţia heliportului!
- Manager Gabriel Lazany: Anul trecut, peste 41.750 de pacienți au fost internați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița!
- Managerul Gabriel Lazany: Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea pentru extinderea și dotarea secției ATI și a Unității de Transfuzii Sanguine
Adaugă comentariu nou