Copii mai puţini… Se închid şcoli şi grădiniţe prin judeţ

Anul acesta clopoţelul nu va mai suna, la început de an şcolar,  în 17 şcoli şi grădiniţe de pe raza judeţului. Nu sunt de vină autorităţile locale, nici Guvernul, nici Inspectoratul Şcolar. Populaţia şcolară este în scădere, tot în scădere.

          Potrivit inspectorului şcolar general Camelia Tabără, reţeaua şcolară va cuprinde 117  unităţi şcolare cu personalitate juridică ( 105 finanţate prin consilii locale, 6 finanţate de Consiliul Judeţean şi şase finanţate de la bugetul de stat – 4 cluburi ale copiilor, ISJ şi CCD). În schimb, numărul structurilor scade la  356 faţă de 373 în anul trecut.

          „Restructurarea reţelei şcolare este atributul autorităţii locale, undeva în lunile decembrie-ianuarie, prin hotărâre de consiliu local, se poate restructura reţeaua şcolară, în condiţiile unui trrend descendent al populaţiei şcolare. Inspectoratul Şcolar trebuie să-şi dea avizul conform pentru ceea ce ăşi propune să confugureze autoritatea locală. Noi avem obligaţia să respectăm legalitatea şi normele  - minimum 10 copii la preşcolar, 12 elevi la primar şi gimnaziu şi 15 elevi  la liceu”, a explicat inspectotul şcolar general Camelia Tabără, în cadrul Colegiului Prefectural.       Astfel, la propunerea autorităţilor locale se desfiinţează nivelul primar din satele Recele (Ilva Mare), Valea Măgurii (Leşu), Valea Vinului ( Parva), Valea Babii (Rebrişoara), Blăjenii de Sus (Şintereag), Ciosa 2 (Tiha Bârgăului), Şendroaia şi Iedera (Târlişua), Delureni (Urmeniş), Buza Cătun (Chiochiş) şi Bretea  (Şieu Odorhei). Din lipsă de copii se închid grădiniţele  Beclenuţ, Poderei  (Feldru ), Şirioara  (Şieu-Odorhei). La Sigmir rămâne o grupă mixtă de preşcolari care va funcţiona ca nivel în şcoala primară Sigmir. Ciclul gimnazial din Sântioana va fi adus la Şcoala Gimnazială Mărişelu.

          Sunt o serie de şcoli primare care se vor transforma în grădiniţe cu program normal, la Unirea, Valea Viilor (Beclean), Măluţ  (Braniştea), Piatra (Chiuza), Ciceu Poieni (Dobric), Malin (Nuşeni), Dealul Ştefăniţei (Romuli), Agrişu de Jos ( Şieu-Odorhei). În plus, se va închide nivelul preşcolar din cadrul şcolilor gimnaziale la Ciosa 1 (Tiha Bargăului), Hălmăsău şi Dobricel (Spermezeu), Recele ( Ilva Mare), Valea Măgurii (Leşu), Perişor (Zagra).    „În general, pentru toate aceste structuri care s eînchid am colaborat bine cu autorităţile locale. Consiliul de Administraţie al ISJ BN a emis  avizul conform pentru toate reţelele propuse de autorităţi, cu două excepţii, Parva şi Chiochiş. La Parva, era Şcoala din Dealul Viilor, unde s-a insistat pentru o clasă şi normarea unei şcoli cu 5 copii şi noi am tot explicat că nu se poate. La Chiochiş, am colaborat destul de anevoios cu domnul primar, care nu a avut dispobilitate să restructureze nimic, nu a înţeles că nu poţi pretinde, în limitele legalităţii şi ale finanţărilor, cu structurile de la Cheţiu, Bozieş şi Strugureni, cu 5-6 copii. Acolo chiar nu a vrust să colaborăm şi să găsim o soluţie”, a precizat Camelia Tabără.

          În schimb, şeful ISJ BN a dat ca exemplu pozitiv pe primarii din  Căianu Mic şi Feldru, care şi-au asumat prin hotărâre de Consiliu Local funcţionarea a două unităţi cu personalitate juridică şi o eventuală susţinere financiară, aceştia înţelegând rolul şcolii într-o comunitate.  

          Altfel, pentru şcolile cu clase de minorităţi se aşteaptă avizul MEN, până la finalul lunii august, în dosarele Braniştea şi Cireşoaia; Nuşeni şi Viţa; Matei şi Corvineşti. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5