CORNEL COTUŢIU, „LA NOI”
În amfiteatrul de la cuibul visurilor din Maieru, scriitorul Cornel Cotuţiu şi-a lansat cel de-al treilea volum din „La noi”, editura Eeikon, Cluj-Napoca 2012. Printre participanţi, amfitrionul dintotdeauna, profesorul Sever Ursa, doamna Doina Ursa, profesorul şi scriitorul Icu Crăciun, care a şi condus evenimentul, profesorii Iacob Naroşi, acesta a prezentat cartea, Liviu Păiuş, Sandu Al.Raţiu, ing. Zaharia Horga şi nu în ultimul rând, zburdalnicul ornitolog, Ilie Hoza.
Domnul Cotuţiu, ca o sentinţă a cărţii, ne spune încă de la bun început, „Pentru a uita înseamnă a ierta. Or, sunt atâtea fapte pentru care prezentul şi viitorul nu trebuie să le ierte.” Cartea are şase părţi, Starea de greaţă, Ţambal pentru gheare, Intermezzo, A fi intelectual, Poveşti despre ficţiune, De peste Atlantic culese.
Metafora şi expresia artistică sunt subtil construite iar informaţia pură se descoperă simplu şi firesc. Nimic nu este forţat ca stil, frazele curg ca un Someş liniştit, iar buna organizare a amintirilor ne pune în faţă o imagine vie cu oameni care au fost, sunt şi probabil vor mai fi. Dacă veţi întâlni şi stropi de politic, aceştia fac parte din regia literară.
„De 20 de ani încoace trăiesc o cumplită stare de greaţă existenţială. Dacă ar fi vorba de o greaţă somatică, m-aş elibera mereu de ea prin băgarea degetului în gât. Nu. E vorba de o greaţă a trăirii...”.Este, cu alte cuvinte, şi o mentalitate a greţii, adică, vorba dânsului, „o majoritate sufocată de greaţă.”
Am citit cartea în două ore. Şi parcă este mai multă linişte, într-un răsfăţ intelectual.
Adaugă comentariu nou