Cornel Cotuțiu: „Nu-i rău, dar nu-i suficient”
Un gazetar român afirma astfel, pe seama chinuitului an 2023. Ținând seama de ceea ce ne așteaptă în acest an, cum verbele din concluzia dintre ghilimele sunt la timpul prezent, majoritatea dintre noi cred că sunt de acord că fraza e și o anticipare conclusivă pentru abia începutul an 2024.
O putem spune și pe seama primei săptămâni a lui ianuarie, despre care știm, încă din copilărie, despre „gerul Bobotezei”. Ei bine, această caricatură de anotimp (cum, de altfel și celelalte, ale anului trecut) a dat un bobârnac tradiției, obligându-ne să trăim o veritabilă „primăvară a Bobotezei.”
Privind peste umăr, la anul 2023, conchidem că am început să fim obișnuiți cu vești despre interminabilele crime, accidente rutiere, incendii, inundații, excursii cotroceniste pe meridianele planetei, despre un public exasperat, care se simte răcorit când urlă și spurcă „personalități” ale mahalalei - cine, decât zisul Simion și zisa Șoșoacă ? Apropo de acest Simion, originar din Răscrăcănații din Deal: Ajuns la „frații” din Italia, a glăsuit acestora pe seama Uniunii Europene că ar fi Iadul din „Divina Comedie” a lui Dante. Doamne, ce nostimadă! Presupun că a pronunțat „De vină ca media lui Dinte.” (Dacă va fi fost să citească o pagină din celebra operă, cred că imediat a făcut apel la 112.)
Bun: Ce va fi să fie cu 2024? Presupun că va fi un an cu surprize nedorite, dar pregătite de anul precedent de către „înfăptuitorii de vorbe” din Parlament și verticala administrației actuale, aceasta sub norii urâți ai axei Rusia-China-Iran.
Un ziarist opina, de pildă, pe seama specialiștilor în compromisuri politico-guvernamentale, că în proaspătul an calendaristic, la una dintre alegeri s-ar putea să-l regretăm pe excursionistul Johannis, dat fiind știri că va fi să ajungă la Cotroceni vreunul dintre mediocrii „majori” ce valsează acum în prim-planul vieții noastre naționale.
Oricum, trăim sub „directivele” glumeților de la oficiul meteo și al celor cu zodiile.
Oricum, nu mă aștept, pentru existența noastră dintre paralele și meridiane, la crampe mai vârtoase decât au fost, încât recurg din nou la o zicere de la poalele Munților Țibleș, rostită mereu de taică-meu: „Dumnezeu vă-mburde-n bine și pe voi dar și pe mine !”
Cornel Cotuțiu
Adaugă comentariu nou