Cornel Cotuţiu şi Melania Cuc, în Vatra veche nr. 3/2015

A apărut revista Vatra veche nr. 3/2015, cu un generic nou, în care mai vechiul slogan „Proletari din toate ţările, uniţi-vă”, a fost înlocuit cu „Români din toate ţările, uniţivă”, politica editorială a revistei fiind mereu atentă la recuperarea valorilor româneşti răspândite în largul lumii.
În acest număr sunt prezenţi cineastul Ben Todică, stabilit în Australia, în dialog cu Cristina Mihai, Alexander Bibac, cu Jurnal de călătorie. Am văzut sfârşitul lumii, cu poezie Dorina Brânduşa Landen (Suedia), Veronica Pavel Lerner (Canada), cu Oameni pe care i-am cunoscut: Gad Calmanovici, Octavian D. Curpaş (SUA) cu Întoarcerea la Saint Gervais, Domniţa Neaga scrie despre Elena Buică (Canada) - Liliacul mereu înflorit, Revedere emoţionantă după zeci de ani. Ben Todică (Australia) în dialog cu Pavel Cuşu, Carte poştală din Canada. Călător român, între români, la Montreal, de Anica Facina.
La rubricile consacrate: Vatra veche dialog cu Aurel Rău, de Valentin Marica, Vatra veche dialog cu Ilie Şandru, de Nicolae Băciuţ.
Eseuri: Grigore Vieru, ideea cea înaltă, de Valentin Marica, Teologie şi artă literară în proza lui Mihail Diaconescu, Literatura bună moare (?), dar nu se predă, de Dumitru Hurubă, Eseu. Amurgul iubirii, de Aurel Codoban, Despre fericire, Despre iubire, de George Baciu, Neajunsuri tolerate, de Gheorghe Moldoveanu,
La catedră. Vasile Voiculescu, părinte, unde să te caut?, de Camelia Budan, Colţul negativist, de Darie Ducan, A fi tu însuţi în faţa establishmentului, de Darie Ducan, Ancheta „Vatra veche”: Muzeul Memorial „B.P. Hasdeu”, de Luminiţa Cornea.
Foarte bogată şi de această dată rubrica de receptare critică: Filtre. Descântec de plâns... (Adrian Botez), de Octavian Constantinescu, Poeţi în Arania. Dresorul de fluturi (Adrian Păpăruz), de Adrian Munteanu, Aţipind seminţe (Lăcrimioara Iva), de Adrian Munteanu, Cronica literară. În apărarea asfinţitului (Valentin Marica), de Nicolae Băciuţ, Modernitatea discursului liric (George L. Nimigeanu), de Marin Iancu, Viaţa ca un vânt pe la spate (Răzvan Ducan), de Ioan I. Nistor, Convergenţe (Eugen D. Popin), de Iulian Dămăcuş, Evadarea din melencolie (Mircea Stâncel), de Constantin Stancu, O noapte cât o mie de nopţi (Horia Bădescu), de Lucian Gruia, Prin Maramureşul lui Mihai Hafia Traista, de Rodica Lăzărescu, Aşa a fost să fie, de Ilie Şandru, Confirmarea (Dan Chiriac), de A.I. Brumaru, Reverberaţie şi interioritate (Ioan Barb), de Lörinczi Francisc Mihai, Unimpresionant roman de dragoste (Iuliu Ionaş), de A.I. Brumaru, De la chioşcari la vesternizare (Dorin N. Uritescu), de Ion Dodu Bălan, Disoluţia personajului în teatrul lui Camil Petrescu (Nicolae Munteanu), de Mircea Moţ, Cuvânt însoţitor (Horia Dudiţă), de A.I. Brumaru..
La Documentele continuităţii. Note şi comentarii la Romanul Marii Uniri (Mihail Diaconescu), de Aurel V. David, Convorbiri duhovniceşti cu †Ioan al Banatului, de Luminiţa Cornea, Pâinea iubirii, de Gheorghe Nicolae Şincan, Stări, momente şi personalităţi (Iuliu-Marius Morariu), de Luminiţa Cornea, La obârşie, la izvor (Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu), de Dumitru Hurubă, Dialog cu sociologul Mirel Bănică, de Stelian Gomboş, Patericul egiptean, de Valentin Marica, Minunile vremurilor din urmă (Ieromonahul Trifon), de Valeriu Tănasă, Gânduri scrise pentru semeni (Ion Petrică), de Monica-Maria Condan
Poeme de Nicolae Băciuţ, Lazăr Lădariu, Mihai Oprişor, Dumitru Ichim, Menachem M. Falek, Melania Cuc, George Popa, Răzvan Ducan, Mihai Merticaru, Mihaela Aionesei, Daniel Mihu.
Proză de de Cornel Cotuţiu, Grigorie M. Croitoru, Alexandru Decebal Seul, Paul Louis Lampert.
Aniversări: Nicolae Rotaru – 65. Absenţe cu vechime, Marin Iancu 65. Între singurătatea bibliotecii şi catedră, de Mircea Popa.
Alte articole: A murit Mihai Olos, de Ştefan Jurcă, Cartea iertării. Document tătar, de Güner Akmolla, Nicolae Băciuţ, „Sămânţă fără nume” Traducere în limba tătară crimeeană de Güner Akmolla, Biblioteca Babel. Octavio Fernández Zotes, traducere de Elisabeta Boţan, Biblioteca Babel. Perre Brandao, Traducere de Ion Roşioru, Scena. Livada cu vişini, de Cristian Ioan, Ultimul romantic în muzică: Eugen Doga, de Ileana Costea, Literatură şi film. Lumea care uită că moare, de Alexandru Jurcan, Interviu. Aurel Vlaicu văzut de Justin Capră, de Daniel Mihu, Lumea lui Larco, Curier, Colecţia Lucian Pop (Maeştri ai picturii româneşti), de Nicolae Băciuţ. (N.B.)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5