Coşbuc, în filatelie, expoziţie la Năsăud

În programul atât de vast și variat dedicat comemorării poetului de la Hordou, și-a făcut loc și Societatea Filatelică Bistrițeană, coordonată de inimosul filatelist Mircea Calu, omul ce-și dă singur de lucru și pe bază de voluntariat ridică prestanța societății, promovând valori istorice, culturale și morale ale poporului român prin intermediul mărcilor poștale.

    Filateliștii bistrițeni sprijiniți de factorii de decizie județeni slujesc de ani buni istoria, știința, cultura și sportul și își împrospătează permanent procesul de informare și documentare ca și principiul vaselor  comunicante, demonstrând că  filatelia are și la noi o tradiție în munca de organizare și în câmpul cercetării socio-culturale. Nu este o joacă, ci un laborator de cercetare. Dovadă este Expoziția Filatelică, o confruntare a filateliștilor, deschisă la Bistrița și Năsăud, dedicată de data aceasta  bardului de la Hordou. Au trimis exponate atât filateliști din țară cât și din alte țări, care au deosebit respect pentru creatorii noștri de frumos, pentru satul ardelean și cultura poporului român. Oameni cu o forță morală neobișnuită  ce știu să prețuiască valorile neamului și demnitatea.

     La Muzeul Grăniceresc din Năsăud a avut loc luni o confruntare a filateliștilor purtați de valori, comutați la informații  având ca temelie literatura română și poetul comemorat, care  prin versurile sale a creat adevărate pagini de colecție ale neamului românesc. Sunt expuse pe panouri timbre, cărți poștale, vederi  cu portretele poetului, imagini din satul natal și multe exponate  de la centanarul nașterii poetului, unul dintre autorii clasici ai tezaurului literar românesc ale cărui poeme alcătuiesc o monografie epico-lirică a satului românesc. Alături de portretul poetului în diferite ipostaze sunt reproduse și versuri din opera sa   ca de exemplu „Lupta vieții, ”Poetul” etc. un imbold spre lectură prin verbă stilistică și problematică  cu informații mereu surprinzătoare.

    Expoziția Filatelică Filex Transsilvanica "ediţa a XXII-a  are o paletă largă de exponate axate pe tematica coșbuceană,  are un caracter de concurs. Un juriu competent  compus din  Viorel  Nicolau din Piatra Neamț - președinte și membrii Mihai Ceucă din Bacău și bistrițenii Bogdan Butnariu și Ion Stancu au acordat premii, diplome și plachete, apreciind frumosul din opera semenilor lor. O nouă lecție de literatură a avut loc la muzeul năsăudean, cu participarea unui număr mare de vizitatori, în majoritate elevi de liceu  îndrumați de profesoara Vaida de la Colegiul „George Coșbuc„, un dascăl cu pasiuni culturale marcată de gânduri creative în favoarea culturii și a elevilor pe care-i conduce. Oameni solidari cu acțiunea culturală a filateliștilor, generând spirite de respect și apreciere au dovedit vorbitorii Ioan Mititean, Valer Petrehuș, Lucreția Mititean,Floarea Pleș și viceprimarul orașului Dorin Vlaşin.

    Iată un model de cultură prin filatelie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5