Cosmina Timoce, doctor cum laude

Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Studii Europene, Şcoala doctorală Paradigma europeană au organizat susţinerea tezei de doctorat “Practicile funerare şi pomenirea morţilor în spaţiul cultural polifonic al Sulinei” de către bistriţeanca Cosmina Timoce, coordonator prof. univ. dr. Ion Cuceu. “O cercetare de factură antropologică este, înainte de toate şi, probabil, mai mult decât altele din sfera socialului, în primul rând rod al unor uimiri iniţiale, care abia apoi ajung să devină preocupări ştiinţifice... Am avut experienţa locului Sulina. . . În drum doar cimitirul aglomerat, cu cruci albastre, cu totul altfel decât cele pe care deja le văzusem, în care femei îmbrobodite îşi tămâiau morţii, în vreme ce străini, călători pe nave de croazieră, fotografiau mormintele conaţionalilor lor. Mi-au mai atras atenţia frânturile de dialoguri auzite-n treacăt, care amestecau limbi pe care nu le înţelegeam şi doar le bănuiam a fi slave... Apoi, revenind la Sulina an de an şi de mai multe ori într-un an şi legându-mă din ea prin fire nebănuite, multele diferenţe care se găseau

laolaltă într-un spaţiu atât de mic aveau să mi-l sugereze drept teren” îşi începe pledoaria pentru teza de doctorat Cosmina. Lucrarea vizează trei obiective mari: interogarea cercetărilor româneşti asupra ritualurilor funerare, precum şi a manierei de construcţie a datelor despre aceste ritualuri existente în fondurile arhivelor de specialitate, în vederea decelării unei metodologii cu aplicare la cercetarea pe care a desfăurat-o; circumscrierea unei dinamici a practicilor funerare în localitatea Sulina şi înţelegerea modului prin care acestea se constituie într-un instrument de configurare şi reconfigurare la nivel intra şi intercomunitar; producerea şi analiza narativelor care tematizează problematica funerară în vederea surprinderii mecanismelor prin care subiecţii cercetării semnifică viaţa şi moartea.

În comisia de susţinere a tezei au fost prezenţi prof. univ. dr. Ovidiu Pecican-preşedinte, academician Sabina Ispas, etnolog Otilia Hedeşan, decanul Facultăţii de Litere Universitatea de Vest Timişoara, Ion Cuceu-director la Institutul Arhivele de Folclor a Academiei Române, filiala Cluj, etnolog Virgil Florea, prof. univ. Ion Taloş-Koln. Au fost prezenţi ca invitaţi episcopul Vasile Someşanul, prof. dr. Vasile V. Filip, profesor al Cosminei în liceu, peste 40 de invitaţi. Un succes pentru tânăra doctor în etnologie, pentru care o felicităm şi noi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5