Credite mai greu de accesat, facilităţi fiscale pentru firme
De la începutul acestei săptămâni, contribuabilii care au obligaţii fiscale la bugetul consolidat al statului plătesc, în primă fază, datoriile principale şi abia apoi dobânzile şi penalităţile de întârziere.
Prevederea face parte din modificările aduse Codului fiscal, ce au intrat în vigoare începând de luni, 3 octombrie, care se referă la ordinea de stingere a obligaţiilor fiscale, în situaţia în care contribuabilul datorează mai multe tipuri de creanţe fiscale, iar suma plătită nu este suficientă pentru a le plăti în totalitate.
Cu alte cuvinte, contribuabilii vor plăti cu prioritate datoriile propriu-zise după vechimea lor şi apoi dobânzile şi penalităţile.
În acest sens, firmele îşi vor putea achita mai uşor datoriile către bugetul consolidat al statului, fapt îmbucurător pentru mediul de afaceri ţinând cont că Fiscul, din sumele virate pentru plata taxelor şi contribuţiilor, acoperea dobânzile şi penalităţile de întârziere.
Mai mult, tot de ieri, a intrat în vigoare şi prevederea conform căreia firmele pot obţine anularea penalităţilor de întârziere pentru obligaţiile fiscale restante la data de 31 august, dacă îşi achită datoriile până la finele acestui an. De asemenea, cei care doresc să achite obligaţiile fiscale restante până la data de 30 iunie 2012, vor obţine o reducere cu 50 la sută a penalităţilor.
De la începutul acestei luni, firmele mici care au o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro pe an şi cel mult trei salariaţi depun declaraţia unică 112 trimestrial, adică de patru ori pe an în loc de 12 ori pe an.
De aceeaşi facilitate beneficiază şi persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, persoanele fizice care exercită profesii libere, precum şi asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, care au personal angajat cu contract individual de muncă.
Luni a intrat în vigoare şi noul regulament de creditare al Băncii Naţionale a României. Potrivit regulamentului, împrumutătorii trebuie să dispună de o imagine cât mai fidelă a performanţei financiare a debitorilor lor, iar performanţa se încadrează în categorii care se notează de la A la E, în ordinea descrescătoare calităţii.
Regulamentul impune noi condiţii de creditare, printre care impunerea unui avans de minimum 30 la sută pentru creditele în euro şi de 40 la sută pentru creditele în alte valute. De asemenea, la stabilirea gradului de îndatorare, băncile vor lua în considerare o depreciere cu 35,5 la sută a leului în raport cu euro, eventualitatea scăderii veniturilor cu 6 procente, precum şi o creştere a dobânzii cu 0,6 puncte.
Citiţi şi:
- Fiscul notifică firmele despre scutirile de penalităţi
- Firmele care vor plăti datoriile către stat până la sfârşitul anului nu vor achita penalităţi
- Senatorul Prunea şi alţi colegi din PSD propun amnistia fiscală pentru creanţe fiscale accesorii
- Ultima zi pentru plata anticipată a impozitului pe venit
- Dobânzi zilnice pentru întârzierea cu plata obligaţiilor fiscale la buget
Adaugă comentariu nou