Senatorul Prunea şi alţi colegi din PSD propun amnistia fiscală pentru creanţe fiscale accesorii

Un grup de 14 senatori ai Partidului Social Democrat, printre care şi Dănuţ Prunea, propune amnistia fiscală a dobânzilor, majorarilor de întârziere şi penalităţilor, daca se achită datoriile către buget.
“Contribuabilii care înregistrează obligaţii fiscale restante în ultima zi a lunii anterioare intrării în vigoare a prezentei legi, datorate bugetului de stat, bugetelor de asigurări sociale şi bugetelor locale, beneficiază de anularea sau reducerea creanţelor fiscale accesorii, reprezentând dobânzi, majorari de întârziere şi penalitatea astfel:
se anulează creanţele fiscale accesorii, dacă în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, obligaţiile principale se sting prin plata voluntară sau compensare.
se reduc cu 50% creanţele fiscale accesorii, dacă în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, obligaţiile principale se sting prin plata voluntară sau compensare”, apare în iniţiativa legislativă postată pe site-ul Senatului.
Potrivit propunerii, "actele administrative fiscale sau titlurile executorii prin care s-au stabilit creante fiscale accesorii aferente creantelor fiscale principale, stinse potrivit art 1, se desfiinteaza, chiar daca impotriva acestora s-au exercitat ori nu cai de atac".
O astfel de lege, dacă va fi adoptată, se va aplica şi în cazul în care a fost declanşată procedura de insolvenţă.
Proiectul de lege este iniţiat de senatorii PSD, Trifon Belacurencu, Marius-Sorin-Ovidiu Bota, Valentin-Gigel Calcan, Ioan Chelaru, Laurentiu-Florian Coca, Petru Filip, Cezar-Mircea, Marian Valer Măgureanu, Gavril Mîrza, Elena Mitrea, Gheorghe Pop, Nicolae-Dănuţ Prunea, Doina Silistru, Valeca Serban-Constantin.
Iniţaitorii susţin că, de exemplu, prin OUG 30/2011, s-a instituit posibilitatea anulării/reducerii cu 50% a penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale restante la 31 august 2011, dacă plata obligaţiilor principale şi a dobânzilor corespunzătoare acestora s-a făcut până la 31 decembrie 2011, în cazul anulării, sau 30 iunie 2012, în cazul reducerii cu 50%. De această facilitate au beneficiat aproximativ 11.800 de contribuabili, pentru care au fost anulate penalităţi de 42,5 milioane lei, iar încasările bugetare au crescut în perioada respectivă cu 324 mil. lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5