Cu investiţii importante, şcoala din Beclean se pregăteşte să dea modelele viitorului
Cu o alocare istorică pentru Beclean, de aproape 7 milioane de euro, aflată în derulare pe bani europeni redirecţionaţi de către Guvern, şi cu bucuria faptului că la finalul acesteia va avea, foarte probabil în primăvara anului 2016, cea mai modernă şcoală din judeţ, Colegiul Naţional “Petru Rareş” şi-a deschis larg porţile pentru elevii, profesorii şi îndrumătorii încercaţi ca în fiecare jumătate a lui septembrie de trăirile specifice fiecărui început. Emoţii speciale – cele mai mari din ultimii 15 ani - a avut, în tripla calitate de fost elev şi profesor, actual părinte şi primar, Nicolae Moldovan, iar acestea au fost legate de riscul ca unitatea aflată încă în plin şantier, cu ample lucrări de refacere, consolidate şi îmbunătăţire, să nu poată asigura încă de acum condiţii de desfăşurare a cursurilor. Cu eforturi deosebite, însă, eventualitatea problematică a fost înlăturată cu succes, astfel încât corpul A a devenit complet functional, iar cu muncă intensă curtea va fi disponibilă, într-o mai mare proporţie decât în prezent, de săptămâna viitoare. Lucrurile au fost mai simple la Liceul Tehnologic Agricol Beclean, acolo unde o initiativă financiară ce a transformat din temelii un corp de clădire vechi s-a concretizat în vacanţa de vară, făcând loc şi elevilor de la instituţiile aflate în reconstrucţie.
“Ca într-o casă, unde timp de 20-30 de ani tot ai de făcut câte ceva, aşa e şi în administraţia locală: nimic nu se poate face peste noapte; deşi ne confruntăm cu această mentalitate: oamenii vor totul, imediat, fără să simtă sau să suporte nimic.” „Orice proiect înseamnă multă toleranţă, iar aici am avut-o din partea constructorului, a profesorilor, a benefciarilor. Le mulţumesc!” „E o iniţiativă posibilă o dată la 30, poate chiar 50 de ani, deci e un moment istoric, la finalul căruia veţi profesa sau, după caz, veţi învăţa, în cel mai modern loc din judeţ.” „Actuala stare de fapt va mai dura, însă anul viitor, în primăvară, campusul va fi complet funcţional. Nu se pune problema finanţării.” „Suntem parteneri în acelaşi demers faţă de care mulţi au fost reticenţi şi poate şi noi ne-am îndoit la un moment dat că e posibil. Dar am crezut în acest proiect” „Este o lucrare necesară, căci nu se mai putea sta cu acele acoperişuri din anii ’80, gata oricând să cadă la o eventuală calamitate.”, a declarat edilul, în sublinierea faptului că în viaţa publică faptele sunt posibile, dacă etapele de realizare sunt bine gândite, şi că e importantă încrederea în ideea că pentru toate se găseşte un moment potrivit, în măsură să ducă iniţiativele administrative la bun sfârşit. Primarul a încheiat cu un mesaj pentru făptuitorii şi beneficiarii actului educaţional, adică pentru cei aflaţi în faţa marii provocări numite existenţă: în viaţă nu poţi intra nepregătit, iar profesorii au marele rol de a forma oamenii României viitoare.
În calitate de actual unchi de copil înscris în sistem şi fost elev al instituţiei – în 2016 se împlinesc 30 de ani de când sunetul de clopoţel a avut ultima semnificaţie oficială – senatorul Ioan Deneş a avut cuvinte de suflet, încărcate de nostalgia trecerii prin Colegiului Naţional „Petru Rareş” Beclean. “Văd doi foşti profesori: domnii Runcan şi Corcea. Şi de la dânşii, şi de la alţii, am avut foarte multe de învăţat. Sunt aici cele mai frumoase momente, care vă vor marca toată viaţa. Vă veţi aduce aminte de fiecare colţ; pentru mine, aici a fost locul unde pentru prima dată am ţinut de mână pe altcineva decât mama. ”, a punctat senatorul câteva dintre motivele care-l îndreptăţesc să se afle la Beclean de fiecare data când anul şcolar începe. Profesorii, părinţii sunt, până la urmă, modele de urmat, a conchis Ioane Deneş, cu adresare directă către actualii elevii, cărora le-a urat să devină modelele viitorului.
Adaugă comentariu nou