Trei țări, un singur limbaj: matematica
196 de elevi (clasele III – VIII) din Ucraina, Republica Moldova și România (județele Gorj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj și Cluj) își dispută în aceste zile, la Beclean, Trofeul “Sever-Aurel Groze”, în cadrul primului concurs internațional de matematică desfășurat vreodată pe aceste meleaguri someșene, singurul deocamdată ținut în memoria marii personalități a lumii academice clujene ce dă, la propriu, nume și anvergură evenimentului.
Festivitatea de deschidere a avut loc vineri seara, în prezența Ioanei Chiorean, fiica profesorului universitar a cărui memorie a fost cinstită inclusiv printr-un moment de reculegere păstrat de toată suflarea prezentă în sala de spectacole a Casei de Cultură “Radu Săplăcan” din Beclean. Profesional, a călcat pe urmele tatălui, găsind la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca mediul propice de a-i continua activitatea. La Bistrița-Năsăud, însă, locul de unde profesoul Sever-Aurel Groze este originar (născut în Telciu, a copilărit în Livezile și a făcut liceul la Bistrița), se simte ca acasă, iar pentru dascălii de matematică din județul nostru are o considerație deosebită: “Sunt extraordinari toți”, spune gândindu-se că unii au fost studenții părintelui său, altora le-a fost îndrumător de lucrări, grade didactice și așa mai departe. N-a fost singurul profesor universitar prezent în sală: la prezidiu, a stat alături prof. Liana Lupșa, de la aceeași universitate clujeană de prestigiu, dar și de Vasile Marc (fostul “general” al Inspectoratului Școlar Județean, acum gazdă a evenimentului din postura de organizator principal, împreună cu unitatea unde activează în prezent, Școala Gimnazială “Grigore Silași” din Beclean și administrația publică locală), primarul “prof.-ing”. Nicolae Moldovan, inspectorul de specialitate Lucica Iacob, prof. de specialitate în învățământul primar, Smaranda Florian, și directorul instituției-gazdă, Gabriel Rus. Toți au avut cuvinte de mulțumire și considerație pentru organizarea unei manifestări cu prestanță intelectuală deosebită, în măsură să angreneze și să mobilizeze într-un efort remarcabil atâția elevi, profesori, directori și inspectori. Și pentru primarul din Beclean momentul a fost unul special, chiar nostaligic dacă e să reținem că i-a prilejuit aduceri aminte despre acea etapă din viață, la absolvirea a două facultăți cu profil real, când cel mai mult își dorea să devină profesor, dar și legate de cel mai înalt concurs la care a ajuns să participle în timpul formării sale profesionale, unul de nivel interjudețean, la Costinești. Încheierea edilului nu s-a făcut înainte de a anunța publicul că baza turistică din zona Figa este disponibilă, la liber, spre vizitare și folosire pentru toți participanții la competiție, dar și de a da asigurări că evenimentul început aici și acum va avea continuare pentru cel puțin încă trei ani câți mai sunt până la încheierea mandatului aflat acum în exercițiu, cu gând de perfecționare organizatorică pe parcursul edițiilor viitoare.
Concursul propriu-zis se desfășoară sâmbătă, iar ceremonia de premiere va avea loc duminică, începând cu ora 10.00, în aceeași sală a instituției culturale beclenare. Județul nostru este reprezentat prin elevi de la: Școala Gimnazială “Grigore Silași”, Colegiul Național “Petru Rareș” din Beclean; Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu", Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu", școlile generale numărul 1, "Avram Iancu", "Lucian Blaga" și "Ştefan cel Mare" din Bistrița; Şcoala Generală "Mihai Eminescu" și Colegiul Naţional "George Coşbuc” din Năsăud; Liceul Tehnologic din Telciu şi Şcoala Generală din Sângeorz Băi. În urma evaluărilor făcute de către profesorii proveniți din toate zonele participante, vor primi distincții și mențiuni 50 la sută din concurenții existenți la fiecare nivel de studiu (clasă); primii trei clasați vor fi recompensați cu medalii și premii în bani.
Cortina s-a lăsat după reprezentația talentatei trupe de teatru “Instinct” a Colegiului Național “Petru Rareș” din Beclean, cu piesa “Bolnavul închipuit” de Moliere, nu înainte de gândul unamim exprimat prin dorința ca cel mai bun să câștige.
Tania Budișan
Citiţi şi:
- Concurs internaţional de matematică la Beclean
- Beclean, capitala matematicii! Elevi din toată ţara la Concursul interjudeţean de matematică „Sever Aurel Groze”
- Peste 140 de elevi, din ţară, în competiţie matematică la Beclean
- Peste 300 de elevi fac din Beclean Capitala matematicii în acest weekend
- Peste 300 de elevi din zece judeţe, pasionaţi de matematică, se întrec la concursul din Beclean
Adaugă comentariu nou