Cu strămoşii la Gureţe: Pe ritmurile taragotului maestrului Dumitru Dobrican, echipa din Ţăgşor a câştigat un purcel la întrecerea gospodarilor
Primăria comunei Budeşti, Consiliul Judeţean B-N, Centrul Judeţean pentru Cultură şi Parohia Ortodoxă Ţagu au organizat o nouă ediţie a Festivalului „Cu strămoşii la Gureţe”. Cântecul, jocul şi voia bună au fost aduse, anul acesta, de ansamblul naţional „Transilvania” din Baia Mare, însoţit de celebrul taragotist Dumitru Dobrican, precum şi de soliştii Ionela Maria Raşca, Istrate Marius, Andrada Pal şi de formaţia de dansuri ţigăneşti „Floare de salcâm” din Ţagu.
Pentru prima dată, preluând modelul din Polonia, acolo unde primarul Vasile Codrea a fost premiat de curând, în cadrul manifestărilor au fost răsplătiţi cei mai abili concurenţi la probe precum tăiatul lemnelor, zidărie, căratul baloţilor sau prinderea unui purcel. În urma competiţiei dintre gospodarii din Budeşti, Budeşti Fânaţe, Ţagu şi Ţăgşor, locul I a fost câştigat de Ţăgşor, concurenţii primind, pe lângă o cupă şi o diplomă, şi un purcel, precum şi fierăstraiele cu care au concurat.
„Anul acesta am încercat ca manifestările să fie cu totul altfel. Începând cu balul însuraţilor, mai apoi acţiunile de voluntariat, culminând cu cea de împădurire, toate au fost cu implicarea comunităţii locale. Concursul, deşi haios, a fost o competiţie între localităţile comunei, dorind să îi trezim pe locuitori din monotonie, să socializeze unii cu alţii, să fie o echipă. Îmi doresc să nu mai stăm cu mâinile încrucişate. Nu ne putem compara cu comune mari, precum Teaca, Lechinţa şi Feldru, însă, deşi, suntem o comună mai mică, am reuşit, în ultimul an, să fim din ce în ce mai vizibilă şi să ne dezvoltăm cu ajutorul comunităţii şi a proiectelor pe care le implementăm. Nu mă văd singur puternic, ci doar împreună cu oamenii din comună. În urma vizitei din Polonia dorim să implementăm un proiect pilot în comună, cu ajutorul Consiliului Judeţean, APIA, Direcţia Agricolă şi APDRP, prin care să convingem comunitatea de importanţa pe care o au produsele ecologice. Mă doare când găsesc în magazinul din sat ceapă din Turcia sau pâine adusă de la 60 km. De ce să nu avem produsele noastre? De ce să nu-i determinăm pe furnizori să vină să achiziţioneze de la noi produse de bună calitate? Toate acestea, sperăm, că vor fi rezolvate prin acest proiect pentru care avem tot sprijinul instituţiilor abilitate”, declară primarul Vasile Codrea.
La manifestarea de la Ţagu au fost prezenţi, alături de comunitate, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Alexandru Pugna, primarul din Şieu Odorhei – Sorin Sfintean, precum şi viceprimarul din Miceştii de Câmpie - Viluţ Matei.
Adaugă comentariu nou