Cum se servește pălinca? 4 reguli de care să ții cont
Dintre băuturile care se consumă la noi în țară, pălinca este una dintre cele mai populare. Chiar se consideră că țuica este băutura noastră națională, pălinca vine puternic din urmă din punct de vedere al popularității. Denumirea pălincii indică o origine central europeană, mai exact în zonele locuită de slavi (Cehia, Slovacia, Polonia), dar băutura s-a răspândit repede și în zonele învecinate. La noi a fost adusă de unguri, de aceea mult timp s-a consumat doar în Transilvania. Spre deosebire de țuică, produsă doar din prune, pălinca se face și din alte fructe. De asemenea, concentrația sa de alcool este mai mare, de minim 40%. Pălinca este o spirtoasă tare, iar servirea sa se face după anumite reguli impuse de caracteristicile sale și de uzul consumatorilor.
-
Pălinca se bea ca aperitiv
Pălinca de pe Nitelashop.ro si din alte surse de încredere este o băutură distilată de câteva ori, lucru care o face foarte tare. Concentrația ridicată de alcool este specifică și altor băuturi, ca lichiorurile, dar acestea au și alte ingrediente, care le oferă un gust dulce sau foarte pregnant. O vișinată, de exemplu, se servește ca digestiv sau la desert, pentru că are un conținut ridicat de zahăr. Pălinca este prea tare ca să o servești după masă. În plus, gustul său este mai discret. Bea pălincă doar înainte de masă, ca aperitiv. Nu o consuma cu mult înainte, pentru că un interval prea lung între băut și mâncat poate duce la apariția arsurilor în stomac.
-
Consumă pălincă la temperatura potrivită
Unele persoane cred că pălinca este mai bună rece, dar este doar o idee falsă. Băuturile spirtoase conțin și ele arome din fructe, care nu se dezvăluie dacă temperatura la care sunt ținute este prea mică. Este și cazul pălincii. Dacă o ții la frigider, n-ai nicio șansă de a te bucura din plin de aromele ei. Vei bea o băutură neutră, care se remarcă doar prin cantitatea ridicată de alcool. Pentru ca moleculele să se evapore și să dea un gust pe care îl poți simți, se recomandă o temperatură de servire de 16-19 grade.
Pe de altă parte, nici temperatura prea ridicată nu este indicată. Oricum, vara nu este bine să consumi de spirtoase tari. Cât despre obiceiul românilor de a bea țuică fiartă, acesta s-a extins și asupra pălincii. Trebuie să reții însă că adăugarea de zahăr și temperatura ridicată grăbește absorbția alcoolului. Prin urmare, s-ar putea să simți mai repede și mai puternic efectele sale.
-
Alege pahare potrivite
Fiecare băutură se bea din pahare specifice, care au rolul de a-i pune în valoare caracteristicile. Dacă șampania se consumă din pahare lungi, care evidențiază bulele, iar vinul din cupe, pălinca se bea din pahare mici, deschise ca o lalea spre exterior. Deschiderea are rolul de a facilita transferul aromelor. În acest mod este facilitat și mirositul, și degustatul. Chiar dacă pe piață se vând și pahare de pălincă cu picior, cumpărarea lor nu este justificată. Pălinca nu se bea rece, deci contactul mâinii cu paharul nu afectează calitățile băuturii.
-
Degustă pălinca
În popor există obiceiul de a da pe gât tăriile, dar acest obicei nu este benefic. Pe de-o parte te îmbeți repede, iar pe de altă parte, nu ai timp să simți aromele băuturii. Admiră culoarea pălincii, apoi simte-i aromele, inspirând încet. Degustă apoi, cu înghițituri mici. Totuși, nu lăsa băutura prea mult timp în pahar. Aromele se disipează după o vreme.
Pălinca este o băutură tare și aromată. Se potrivește perfect cu preparatele noastre tradiționale, care se remarcă prin conținut ridicat de grăsime și consistență.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/glasses-with-vodka-and-bowl-of-olives-4271808/
Citiţi şi:
- Descopera cele mai mari secrete despre vodka!
- Cât de sănătoase sunt băuturile alcoolice?
- Cum să alegi o vodka de calitate? 3 detalii de care să ții cont
- Plăcerea unei arome autentice într-o gama diversificată de băuturi originale
- Vezi ce alcoolemie ai în funcţie de cei ai consumat: votcă, ţuică, bere, vin
Comentarii
Va salut,
Total greșit și tipic pt mulți. Băuturile de distilatie alcoolica se beau DUPĂ masă. Întrebați orice medic, nu un baciuc care nu știe.
Adaugă comentariu nou