Cum să alegi o vodka de calitate? 3 detalii de care să ții cont
Vodka este una dintre băuturile a căror popularitate a crescut constant. Pe de-o parte, este ideală pentru shot-uri. Pe de alta parte, este un ingredient practic pentru cocktailuri. Chiar dacă mulți o apreciază doar pentru tăria ei și consideră că toate tipurile de vodka sunt la fel, în realitate această băutură este mai complexă decât crezi.
Există numeroși producători de vodka, ale căror procedee pot fi diferite. Odată ce înveți să treci dincolo de efectul euforizant și să observi și alte detalii, poți distinge diferite grade de calitate. În rândurile care urmează îți prezentăm cele mai importante 3 aspecte de care trebuie să ții cont când alegi o vodka.
1.Gustul
Vodka de calitate este diferită de imaginea băuturii fără miros, gust sau culoare. Această prejudecată își are originea în consumul de vodka proastă și în practica băutului shot-urilor. Evident, când dai pe gât o băutură nu ai timp să o guști. O vodka bună are o aromă fină, plăcută, cu note de gust date de cerealele folosite, regiunea în care acestea au crescut și caracteristicile solului și climei.
Vodka devine neutră când este distilată de prea multe ori. Dacă producătorii au distilat-o de 5-7 ori, înseamnă că au vrut să acopere un gust neplăcut. Chiar dacă ai consumat până acum vodka de slabă calitate, care se remarcă doar prin conținutul mare de alcool, merită să încerci o băutură de înaltă calitate, cum este, de exemplu, Absolut Blue Vodka 40% la 1 L. Te vei obișnui treptat cu aromele fine și nu vei mai dori să revii la tăriile pe care le beai anterior.
2.Ingredientul principal
Vodka se fabrică din apă și un ingredient vegetal. Pentru băuturile de calitate se folosește numai grâu sau orz. Unii producători utilizează și cartofi, dar vodka de calitate se face doar din aceste două cereale. Cea mai bună vodka se face din soiuri atent selecționate, care au un echilibru perfect între amidon și proteine. Finlandia Vodka 40% la 1L este un exemplu de vodka în care se folosesc cereale superioare.
Unele companii își cultivă propriile cereale, în timp ce altele îl achiziționează de la producători verificați. Grâul cultivat ecologic este cel mai apreciat, dar și cel mai scump. Unii consumatori de băuturi alcoolice care sunt alergici la gluten evită vodka, pentru că se fabrică din grâu. În realitate, nu există niciun motiv de îngrijorare, pentru că, după distilare, glutenul nu ajunge în conținutul băuturii. Din acest motiv, marcajul „fără gluten” de pe unele sticle de vodka este doar o tactică de marketing, care însă este inutilă pentru consumator.
3.Eticheta
Designul etichetei te poate convinge să cumperi o sticlă de vodka, dar mai importante sunt datele de pe ea. Este bine ca pe etichetă să existe informații despre proveniența grâului, ar și despre procesul de producție, în special despre fermentație, distilare și purificare. Unele companii nu își produc distilatul, preferând să le cumpere de la alți producători, dar altele sunt atente la fiecare etapă din procesul de producție.
Vodka de calitate se distilează în cazane de cupru, după ce grâul sau orzul a fermentat în mod natural. Apa utilizată la producția vodkăi trebuie purificată. Oamenii s-au dovedit creativi în această privință, astfel că au apărut diferite procedee, ca filtrarea prin cărbune sau alte materiale naturale și osmoza inversă. Dacă pe etichetă este trecut termenul luxury, înseamnă că vodka a fost produsă la cele mai înalte standarde.
Vodka se poate bea ca atare sau ca ingredient în cocktailuri. Ține cont de detaliile prezentate mai sus ca să alegi vodka de cea mai bună calitate!
Sursa foto: pexels.com
Adaugă comentariu nou