Cum va fi slujba de Înviere în Bistriţa-Năsăud ? Cum vom primi Pasca? Protopopul Alexandru Vidican: Să cânte toate satele şi oraşele Hristos a Înviat!

Mai sunt două săptămâni până la slujba de Înviere. Pentru prima dată în 2000 de ani, măsurile de prevenire a răspândirii coronavirus îi fac pe credincioşi să rămână fiecare acasă, în siguranţă. Părintele protopop Alexandru Vidican ne declară că, deşi va fi fără credincioşi, doar cu preoţi în biserici, slujba de Înviere va fi săvârşită, iar lumina ce va coborî în mijlocul nostru ne va aduce cu siguranţă speranţa. Slujbele vor fi transmise în direct pe internet, iar îndemul părintelui protopop este ca fiecare dintre noi, când trag clopotele, să ieşim în curţi sau pe balcoane, împreună cu familia, şi să aprindem lumânări, astfel încât să facem din noapte zi.
„Biserica lui Dumnezeu este pretutindeni şi mai ales în sufletele noastre. Îi îndemn pe credincioşi să aprindă fiecare la el, după ce preotul va zice de trei ori veniţi de luaţi Lumină, lumânarea şi să cânte „Hristos a Înviat!”. Să cânte toate satele şi oraşele, iar Lumina de biruinţă a Învierii lui Iisus să ne ajute să transformăm sărbătoarea într-una a sufletului”, ne-a declarat părintele protopop.
În urma discuţiei cu autorităţile şi cu Mitropolitul Andrei, în protopopiatele noastre fiecare creştin va putea să ia Paharul cu Pască, în funcţie de localităţi, fie joi, când se sfinţeşte pâinea şi vinul, fie sâmbătă. În oraşele şi în localităţile mari vor fi în curţile bisericilor puncte cu mese, astfel încât oamenii să poată merge pe rând după Pască, evitând contactul cu alte persoane. De asemenea, cu ajutorul membrilor Consiliului Parohial, pe sate, paharele cu Pască vor fi puse în pungi şi lăsate în porţi. Oamenii în vârstă care nu pot ieşi din casă pot cere ajutorul preoţilor sau a vecinilor pentru ca Pasca să ajungă şi la ei de Sfintele Sărbători. Pentru toate acestea, şi pentru a evita aglomeraţia, s-a cerut sprijinul Instituţiei Prefectului şi Jandarmeriei pentru ca la fiecare biserică să fie toate în bună ordine.
La fel ca în ultimii ani, Mitropolitul Andrei va fi prezent a doua zi de Paşti la Biserica Coroana, însă va fi înconjurat doar de preoţii de aici şi credincioşii se vor putea ruga de acasă, urmărind slujba pe internet.

Comentarii

07/04/20 16:13
vizitator

Motto:
„Biserica este leagănul nostru unde ne întoarcem când ne-a obosit viața, unde veșnic găsim mângâiere și înălțare , este scutul neamului nostru credincios și asuprit.”
(Liviu Rebreanu- ION)

In aceste clipe de încercare , cand de multe ori slabiciunea fizica sau boala influenteaza psihicul si invers, cand durerea morala influenteaza starea sanatatii, in toate aceste momente grele prima idee pe care trebuie s-o avem este ca aceasta nu va dura prea mult si ca nu suntem singuri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5