Imagini emoţionante. Vrednici sunt. Preoţii, vestitorii Învierii lui Hristos, cu Pasca la porţile ( sufletelor) creştinilor !
Trăim vremuri la care nu ne gândeam niciodată. Imagini emoţionante am surprins azi pe străzile Bistriţei şi suntem convinşi că pentru preoţii din întreg judeţul, dar şi din ţară, sunt clipe pline de încărcătură spirituală. La fel şi pentru credincioşi. Precum la Bobotează, când preotul cu Crucea în frunte merge la casele oamenilor, de această dată, pentru prima oară în 2000 de ani, preotul duce Sfintele "Paşti" ( Pasca) la bunii creştini. Pentru cine nu cunoaşte tainele "Păştii" nu are rost să exemplificăm acum, pentru cei dornici de întâlnirea cu Hristos cel Înviat, în noaptea venirii Luminii, înseamnă mult. Cu mască şi mănuşi de protecţie, părintele Ştefan Borodi, alături de doamna Paraschiva Şoimuşan (cea care a dat Cununa Anului, aducând jertfă Domnului) au luat drumul creştinilor în Vinerea Mare. La fiecare scară de bloc au înmânat Sfintele "Paşti" unei persoane. Oamenii l-au primit cu bucuria copilului ce îşi aşteaptă la el în casă pe Tatăl cel Ceresc şi pe Fiul cel Înviat. Am văzut o doamnă cum lăcrima. A luat de la distanţă cutia cu pahare cu Păşti şi a mulţiumit părintelui. La fel a făcut şi părintele Ioan Pintea, colegul de la Biserica "Sfinții Trei Ierarhi" . În aceste zile preoţii sunt, cu adevărat, vestitorii Învierii. Împreună trăim ceva unic, care ne va face să fim şi mai uniţi. Preoţii îngenunchează doar ei în rugăciuni în biserică, acolo unde, de pe Cruce se coboară, de fiecare dată, Hristos pentru a ne binecuvânta.
Mâine e slujba de Înviere. Pentru prima dată în 2000 de ani, măsurile de prevenire a răspândirii coronavirus îi fac pe credincioşi să rămână fiecare acasă, în siguranţă. Părintele protopop Alexandru Vidican ne declară că, deşi va fi fără credincioşi, doar cu preoţi în biserici, slujba de Înviere va fi săvârşită, iar lumina ce va coborî în mijlocul nostru ne va aduce cu siguranţă speranţa. Slujbele vor fi transmise în direct pe internet, iar îndemul părintelui protopop este ca fiecare dintre noi, când trag clopotele, să ieşim în curţi sau pe balcoane, împreună cu familia, şi să aprindem lumânări, astfel încât să facem din noapte zi.
„Biserica lui Dumnezeu este pretutindeni şi mai ales în sufletele noastre. Îi îndemn pe credincioşi să aprindă fiecare la el, după ce preotul va zice de trei ori veniţi de luaţi Lumină, lumânarea şi să cânte „Hristos a Înviat!”. Să cânte toate satele şi oraşele, iar Lumina de biruinţă a Învierii lui Iisus să ne ajute să transformăm sărbătoarea într-una a sufletului”, ne-a declarat părintele protopop.
La fel ca în ultimii ani, Mitropolitul Andrei va fi prezent a doua zi de Paşti la Biserica Coroana, însă va fi înconjurat doar de preoţii de aici şi credincioşii se vor putea ruga de acasă, urmărind slujba pe internet.
Având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus vă prezentăm Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne:
- Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanțarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.
- Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioşilor.
- Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.
- Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.
- Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).
- În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.
- Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.
Citiţi şi:
- ACTUALIZARE | Acord între Patriarhia Română și MAI privind sărbătorile pascale
- (Video) Hristos Cel Înviat ne dă speranţă! Sfânta Lumină a ajuns, adusă de preoţi cu măşti de protecţie, în Bistriţa-Năsăud! Slujba de Înviere fără credincioşi în Biserică, dar live pe internet!
- Aproape 400 de jandarmi vor verifica, în judeţ, primirea Păştii şi a Luminii, dar şi circulația persoanelor în afara locuinței, de Sărbători
- O veste bună! Sfânta Lumină va ajunge de la Ierusalim în Bistriţa-Năsăud! Spovedania, la domiciliu, Pasca, în pachete închise. Îndrumări privind slujbele de Florii, din Săptămâna Mare şi de Paşti
- Lumina Lumii s-a coborât din Cer
Adaugă comentariu nou