De ce este important să mănânci, des, mâncare gătită?
-
View the full image
Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-sidum
Devine tot mai important că alimentele pe care le mâncăm trebuie să fie nu doar gustoase ci și nutritive pentru a fi sănătoase. Mai ales, în contextul crizei sanitare prin care trece lumea. De aceea, este momentul să-ți evaluezi atent modul de hrănire și să-ți reamintești, poate, de ce este important să mănânci cât mai des mâncare gătită în casă.
Reduci costurile
Dacă alegi să prepari mâncarea chiar tu, în propria bucătărie, pe termen lung, vei economisi sume importante de bani. Acest lucru se întâmplă pentru că vei putea achiziționa ingredientele la prețuri mai mici, din piață sau supermarket, iar manopera este gratuită. Evident că, dacă alegi să mănânci la restaurant sau să comanzi mâncare și aștepți să fie livrată la domiciliu, vei cheltui mai mult. Operatorii economici din sectorul de alimentație publică au costuri de producţie și de comercializare, plătesc taxe şi impozite, iar toate acestea cresc preţul mâncării pe care o primești.
Mănânci mai sănătos
Atunci când iei masa în oraș, ești tentat de produsele de patiserie și de meniurile fast-food, care sunt periculoase pentru sănătate. În schimb, dacă găteşti acasă, consumi preparate mai sănătoase decât cele pe care le cumperi din magazine și restaurante. În plus, ai control asupra ingredientelor și porțiilor, și, astfel, poți urma o dietă echilibrată şi bogată în nutrienţi. Dacă, totuși nu ai timp să gătești chiar tu, fă o comandă la firmele de livrări la domiciliu, dar, alege mâncături dintre cele preparate ca acasă și menționează că optezi pentru variante dietetice.
Firmele din domeniu sunt pregătite pentru astfel de solicitări, de exemplu, livrările la domiciliu în municipiul Iași îți pun la dispoziție meniuri cu puține calorii, ai opțiuni tradiționale și mâncăruri gătite ca la mama acasă.
Eviți alergiile și toxiinfecțiile alimentare
Dacă ai alergii, intoleranță la gluten sau alte afecțiuni cronice, ai o grijă în plus în momentul în care mănânci în oraș, pentru că niciodată știi daccă preparatele nu conțin, cumva, alergenii periculoși pentru tine. În plus, ai și problema prospețimii alimentelor, iar, pe fondul sensibilității organismului tău, riști să faci toxiinfecţii alimentare, care pot duce la complicații serioase.
Reduci stresul
Dacă încerci să gătești, s-ar putea să descoperi că îți place, că poate fi un hobby, fiindcă gătitul e chiar o artă. Doar nu degeaba se numește artă culinară. Vei ieși din rutina cotidiană, te vei destinde și vei reduce stresul acumulat la serviciu.
Consideră alegerea, combinarea și prepararea ingredientelor ca pe un joc și bucură-te că ai libertatea să improvizezi, ceea ce n-ai putea să faci într-un restaurant, de exemplu.
Dacă te hotărăști să mănânci cât mai des mâncare gătită, alegi exact ce dorești să prepari, poți înlocui garniturile clasice cu acelea pe care le preferi, poți încerca mixuri noi și condimente exotice. Toate acestea îți dau senzația plăcută că deții controlul în bucătărie, că ești liber și lipsit de constrângeri.
Îmbunătățești viața de familie
Alege să gătești acasă și vei vedea că toți membrii familiei se strâng în jurul mesei. Aproape toți oamenii au nostalgia copilăriei și sunt atrași de gusturile și aromele care le amintesc de mâncarea făcută de mama sau de bunica. De aceea, vei vedea cum viața de familie se va îmbunătăți, veți petrece împreună timp de calitate, departe de griji și probleme. Propune seri culinare tematice și creează tradiții care să vă țină împreună la masă, de exemplu, plăcinta de duminică după-amiază sau ziua de legume.
În plus, dacă mâncați împreună, vei reuși să începi dieta aceea pe care o tot amâni, iar starea de sănătate a ta și a celor dragi se va ameliora simțitor. Puteți calcula împreună numărul de calorii și apoi alege meniurile astfel încât să vă bucurați toți.
Adaugă comentariu nou