De ce facem fabrici în centrul Bistriței?
M-am bucurat enorm când am auzit că Leoni dorește să deschidă o nouă fabrică la Bistrița! E extrem de important să avem unde să lucrăm și e foarte important ca Leoni să rămână și să se extindă la Bistrița. Dar mă întreb, de ce să facem în centrul Bistriței fabrici?
Se zvonește că firma Leoni dorește să cumpere terenul pe care a fost cândva fabrica comunistă CPL (Combinatul de Prelucrare a Lemnului). Ca simplu cetățean, nu sunt la curent cu cine este proprietar și ce litigii și procese sunt pe acest teren. Ce am aflat este că planul urbanistic zonal prevedea ca acea zonă să devină zonă locuibilă, cu grădinițe, birouri, cabinete medicale, spații verzi, etc.
În occident, dezafectarea unui teren oarecând industrial pentru folosul civil al comunității este o mare binecuvântare, de aceea, zonele industriale sunt construite în afara orașelor pentru a evita poluarea, zgomotul, aglomerația, accidentele și a folosi cât mai eficient pământul în scopul binelui comun.
Numai comuniștii au făcut zonele industriale în inima orașelor și acum dorim să facem turism printre fabrici și uzine în paragină…
La Bistrița se construiește cu o căruță de bani o nouă zonă industrială între Viișoara și Sărata. Infrastructura de acces este gata, dar până acum nu s-a ridicat nicio fabrică. Acolo este locul fabricilor, în afara orașelor. Nu cred că este bine să construim din nou fabrici în inima Bistriței, în zona centrală de dezvoltare a orașului.
Bistrițenii fac case în toate văgăunile și pe dealurile din jurul orașului și mulți trăiesc ca la țară fără canalizare, gaz și apă curentă. Inclusiv Primăria Bistriței construiește ANL-uri pe toate coclaurile, în timp ce terenurile din centru se transformă din nou în zonă industrială ca pe vremea lui Ceaușescu.
Mă întreb și vă întreb pe toți cetățenii interesați, oare nu ar fi bine ca Primăria Bistrița să devină proprietarul terenului fostului CPL și în viitor să-l facă util comunității locale, în timp ce noua fabrică Leoni, absolut necesară pentru oraș să se ridice în afara lui?
Citiţi şi:
- Al treilea mall se ridică la Bistriţa
- Se doreşte înfiinţarea Parcului Culturii Urbane din Bistriţa! Vezi unde s-ar preta locaţia
- Stelian Dolha- Despre nevoia dezvoltării zonelor industriale în întreg județul!
- 20 de persoane trăiesc în locuinţe ilegale în zona CPL
- LEONI Wiring Systems România deschide la Beiuș a zecea fabrică din România
Comentarii
Mai Bojor tu faci lobby ca sa cumpere Primaria terenul ala ? Acolo e zona industriala ,de cand lumea si pamantul ,nu-i centrul orasului . Centrul e pe strada Liviu Rebreanu , eventual Dornei , Gheorghe Sincai si Titulescu .
Este foarte bine ca se dezvolta activitatile economice in oras. In fond pentru cine sa faci zona rezidentiala „Bistrita Noua” cand populatia Bistritei a scazut in 2011 la 75.076 locuitori, fata de 81.259 inregistrati la recensământul anterior, 2002. In 1991, Bistrita avea 86.587 locuirori. O cauza a scaderii populatiei dupa revolutie a fost inchiderea fabricilor si desfiintarea locurilor de munca. In plus la Leoni se practica o industrie nepoluanta, comparativ cu vechiul CPL.
Pe de alta parte noul PUZ de pe locul fostului CPL care include dezvoltarile de la Leoni ar trebui gandit intr-o viziune mai larga. Acesta ar trebui sa includa si o eventuala prelungire a Strazii Zefirului de la fostul PRODITERM pana in Str. Tarpiului. Poate ca in zona fostului Proditerm ar putea fi gandit un Campus Universitar pentru extensia Universitatii Tehnice, avand in vedere apropierea de zona industriala, cat si de oras. Cu atat mai mult cu cat acolo mai exista Grupul Scolar Forestier, dar si alte institutii, intre care si Jandarmeria Bistrita.
Adaugă comentariu nou